Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bergs mysterie: hoe lang zit er al horeca in het pand van café ’t Slik?

Door Irma van Schaijk 13 oktober 2018

Marijn Withagen, eigenaar van café ’t Slik, had een leuk nieuwtje voor ons: er zit dit jaar precies 400 jaar horeca in het pand van ’t Slik. En Marijn wist ons ook nog te vertellen wat er in die tijd in zat.

Oorspronkelijk bestond het pand uit twee woningen, die later samengevoegd zijn. In 1618 (precies vierhonderd jaar geleden dus) was er een verkoopacte van een herberg die Drinckeboer genoemd werd. De nieuwe eigenaar heette Henrick Henricksen en hij kocht het pand van Gerard Cool voor maar liefst 3500 gulden.

Drie Trompetters

Later wordt het pand bij executie verkocht aan Chrisostimus de Haze, een bekend brouwer uit die tijd. In 1646 verandert hij de naam in Den Gulden Ancker. In 1728 wordt het pand verkocht aan Marijn Stadhouders (toen al een Marijn!), die de zaak ging runnen onder de naam De drie Tompetters. In de papieren staat vermeld dat er dan in de Steenbergsestraat niet alleen een taverne gevestigd is, maar ook stallen en een koetshuis.

Stallen en koetshuis

In 1890 wordt de nieuwe uitbater Theodorus Adrianus Stevens die het pand d’ Angleterre noemt. Het is dan een hotel met stallen en een koetshuis. Uit advertenties uit die tijd blijkt dat er onder andere een konijnenfokvereniging zat.

slik

Stukje geschiedenis

Er volgen nog tal van eigenaren, tot in 1978 de zaak aan slager Leenaars wordt verkocht. Die verhuurt het aan Rens en Tineke Musters. Zij runnen het café tien jaar, daarna wordt het overgenomen door Thijs en Madelijn van Rijsewijk. In 1997 begint Marijn Withagen er café ’t Slik. Later werd café de lachende Vos ook aangekocht en omdoopt tot De Schorre. Nog steeds is Marijn, inmiddels samen met zijn vrouw Marijke, hier de eigenaar van. Misschien is het je weleens opgevallen, in het café is de geschiedenis nog te zien:

slik

Lees ook:

marijke withagen

Het mooiste plekje van Bergen op Zoom volgens Marijke (en de kleine Fleur)

Eigenlijk is het mooiste van Bergen op Zoom geen straat, park of gebouw, maar het kleine meisje in d...
vastenavend

Barman van de week: Marijn Withagen van Café ’t Slik en de Schorre

Wij kunnen de karaokeliedjes, dweilavonden en de te gekke barwedstrijden in Café 't Slik en de Schor...

Meer over

Mysteries

adv.