Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat is verhaal achter Landgoed Lievensberg?

Door Emilie Klasen 14 september 2019

Landgoed Lievensberg, wie kent het niet? Dé omgeving om even lekker uit te waaien, je hond uit te laten en af te sluiten met een lekkere lunch of bakje koffie. Maar wat is het verhaal achter het landgoed? We zochten het voor je uit met behulp van het boek De Straatnamen van Bergen op Zoom van Willem A. van Ham.

Naam Lievensberg

De naam Lievensberg is een samentrekking van Lieven en Berg (ha, dat is wel logisch natuurlijk). Dit laatste vanwege de hoge ligging als je kijkt naar de rest van de omgeving. In de achttiende eeuw was deze hoogte flink bebost en heette het de Balbos. Een gedeelte van het terrein werd uiteindelijk opgenomen in het bestemmingsplan Warande-Oost en op 28 februari 1968 ging de eerste paal de grond in voor de bouw van het ziekenhuis genaamd Stichting Ziekenhuis Lievensberg. De rest van de omgeving bleef natuur- en parkgebied. Hier geniet je vandaag de dag nog steeds van de zandverstuivingen, heidetuinen en dennenbossen.

Tekst loopt door onder de foto

De heidetuin vroeger. Foto: West-Brabants Archief

Villa op het landgoed

Sinds 1825 staat er al een boerderij annex woonhuis op het landgoed. De eerste eigenaren zijn Paulus Auwers en daarna Dionisius Braber. De derde eigenaar is Joannes de Ram, een geneesheer in Bergen op Zoom. Hij laat het huis rond 1846 uitbreiden tot landhuis met flinke tuin. De familie heeft tot begin van de jaren twintig van de vorige eeuw in het landhuis gewoond. Hierna is het lange tijd bij de Broeders van Onbevlekte Ontvangenis gebruikt als rusthuis, later werd het onder andere een crisisopvang voor jongeren. Nu zit er Villa Heidetuin: een Bed & Breakfast waar je ook terecht kan voor een lunch, koffietje of een taartje.

Lees ook:

5 x bijzonder wandelen in Bergen op Zoom

De frisse buitenlucht opsnuiven, mooie natuur spotten, een beetje conditie opdoen: ga er eens lekker...
andy de groen

Even genieten: fotograaf Andy maakt prachtige natuurfoto’s

Oh, wat zijn de foto's van fotograaf Andy de Groen mooi. Hij legt de Bergse natuur vast en deelt zij...
heide susanne alleman

Prachtig! De Bergse Heide staat in bloei en zo ziet dat eruit

Ben jij een wandelliefhebber? Dan moet je deze dagen op de Bergse Heide zijn. Alles staat in bloei, ...

adv.