Mysterie opgelost: dit hebben Vastenavend en Mardi Gras met elkaar gemeen
Denk je aan Mardi Gras in New Orleans, dan denk je aan het Amerikaans feest met kralenkettingen. Maar wist je…
Wanneer de kraai van ’t stokske is gevallen, is het gedaan met de Vastenavend. De volgende dag voel je jezelf waarschijnlijk niet alleen ellendig en ligt je huis vol confetti, het is ook nog eens Asselewoensdag. Waarom heet deze dag na de Optocht zo?
De christelijke omroep KRO-NCRV heeft het antwoord op die vraag. Zoals de naam van de omroep aangeeft, ligt de herkomst in de religieuze wereld.
Asselewoensdag is het Bergse woord voor Aswoensdag. En Aswoensdag is de eerste dag van de Veertigdagentijd. Officieel mogen gelovigen op vrijdagen en op bijzondere dagen, zoals Aswoensdag, geen vlees of ander voedsel eten. In de praktijk draait het tegenwoordig vaak meer om soberheid, dan om een lege maag. Zo kunnen gelovigen er ook voor kiezen minder (of geen) televisie te kijken, hun smartphone nauwelijks aan te raken of geen geld over de balk te smijten.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Het is de snelle rekenaars vast en zeker opgevallen dat Eerste Paasdag (zondag 4 april) 46 dagen later valt dan Asselewoensdag (woensdag 17 februari). Hoe zit het dan met die Veertigdagentijd? Dat komt omdat er op zondagen niet wordt gevast, zo bepaalde paus Gregorius de Grote (590-604). Tel je de zes zondagen tussen Asselewoensdag en Eerste Paasdag niet mee, dan houd je veertig dagen over. Met die veertig dagen herdenken katholieken het verhaal uit de Bijbel waarin Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht zonder eten of drinken.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Vanaf Asselewoensdag wordt er dus door gelovigen gevast. Hoe zit het dan met het haring happen dat op verschillende plekken op de dag na de Optocht? Volgens de KRO-NCRV stamt dit uit de tijd dat tijdens het vasten geen vlees, maar wel vis mocht worden gegeten. Een harinkje happen kon dus gewoon.
Tijdens de woensdag na de Vastenavend zet de priester met as een kruisje op het voorhoofd van de kerkgangers. Het is voor de gelovige het teken dat er een tijd aankomt van bezinning, bekering en boete. Het idee van het askruisje is dus dat alle mensen zondigen ten opzichte van God en de mensen om hun heen.
Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij vaak: ‘Bedenk wel, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren’. Het as moet ons volgens de kerk laten herinneren dat het leven (op aarde) niet eeuwig is.
.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken