Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

Door Emilie Klasen 31 mei 2020

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans dat je die harige beestjes al lang in verschillende eikenbomen in Bergen op Zoom hebt gespot. Maar zoals dat gaat bij rupsen, zal de processierups zich verpoppen tot een vlinder. Wij zochten uit hoe die eikenprocessievlinder eruitziet.

Vervellen

Een rups eet en groeit. Omdat het vel niet meegroeit, vervelt het beestje zo’n zes keer. En vooral bij de laatste drie vervellingen is er bij de processierups sprake van die akelige brandharen. Dat zijn trouwens niet de lange witte haren die je ziet, maar duizenden minuscule zwarte haartjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Nachtvlinder

In juli verpopt de processierups zich, om vervolgens als vlinder uit het nest te vliegen. Maar hoe ziet die vlinder eruit? Verwacht geen exotisch, kleurrijk exemplaar dat zo uit een vlindertuin lijkt weg te fladderen. De eikenprocessievlinder is een grijsbruine nachtvlinder/mot.

Tekst gaat verder onder de foto

Eikenprocessievlinders en jeuk

In principe veroorzaken deze nachtvlinders geen huiduitslag omdat ze geen brandharen meer hebben. Maar het nest waar ze uit kruipen na het verpoppen zit natuurlijk wél onder de haren, dus die kunnen ze verspreiden. Sowieso is de verspreiding van de brandharen nog lang een probleem. Die minuscule haartjes kunnen namelijk nog járen jeuk en uitslag veroorzaken bij huidcontact.

Om de cyclus nog even compleet te maken: in september legt de vlinder eitjes in de toppen van eikenbomen. Drie keer raden wat er in het voorjaar dan weer uit die eitjes komt…

Lees meer:

eikenprocessierups

Gemeente gaat opnieuw de strijd aan met eikenprocessierups: zo doen ze dat

Alleen al bij het lezen van het woord eikenprocessierups krijgen de meesten van ons jeuk. Om zoveel ...
plastic folie eikenprocessierups

Plastic folie om de boomstam tegen de eikenprocessierups: ‘Doe dit niet’

De verwachting is dat we ook dit jaar weer flinke overlast krijgen van de eikenprocessierups. Om dit...
processierups bergen op zoom

Help, huiduitslag door de processierups! Zo kom je van je klachten af

We lieten het onlangs al weten: de processierups is weer gespot in onze stad. Ben jij ook ‘gepakt’ d...

Meer over

Mysteries

adv.