Mysterie opgelost: daarom staat er in Bergen op Zoom een beeld van een muskusos
Als je aan een muskusos denkt, zie je kale toendravlaktes in Groenland voor je en trek je spontaan een hele…
Zo op het eerste gezicht lijkt het een stapel stenen. Niets is minder waar. Wie goed kijkt, ziet dat er veel meer aan de hand is met deze tafel aan het Bolwerk in Bergen op Zoom. Dit is het verhaal achter het kunstwerk.
Het beeld is gemaakt van steen. Het ’tafelblad’ is op een kwart van de lengte drie keer doorboord en vervolgens gebroken. Daarna is het kleinste deel op het blad geklapt. Dat zorgde weer voor nieuwe breukvlakken. Van die stukken zijn afdrukken in brons gemaakt die als een figuur op de stenen tafel zijn aangebracht.
Het kunstwerk staat er sinds 1991 en maakt deel uit van de Bergse Kunstroute. Daarin zijn negen creaties opgenomen. Je vindt de eerste in het Anton van Duinkerkenpark. Daarna loop je over het Bolwerk, langs de Burgemeester Stulemeijerlaan tot aan de Rijtuigweg. Alle kunstwerken staan in het plantsoen. De kunstwerken zijn voornamelijk tussen eind jaren 80 en begin jaren 90 geplaatst.
Lees verder onder de foto’s
De stenen tafel aan het Bolwerk wordt bewust aan de natuur overgelaten. Het brons is namelijk groen geworden en dat moet zo blijven. De tafel wordt gedragen door zeven ruwe basaltblokken. Een achtste blok steekt langs het marmer boven het kunstwerk uit.
De titel van het beeld is Vescica piscis. Dat betekent letterlijk ‘de blaas van de vis’. De vorm van de blaas van een vis is die van een speciaal nootje, namelijk een amandel. De ovale vorm van een amandel zie je weer terugkomen in de vorm van het tafelblad.
In onze gids
Populaire rubrieken