Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom heet Jan metten Lippen zo?

Door Joost Verdult 25 mei 2019

Het Markiezenhof wordt ieder jaar in mei omgebouwd tot het culinair festival ProefMei. Dit stadspaleis in de binnenstad was ooit het bescheiden onderkomen van Jan metten Lippen. Maar wie was deze man met blijkbaar bijzondere lippen?

Jan metten Lippen was natuurlijk niet de echte naam van de edelman die in 1417 geboren werd. Hij zag het levenslicht als Jan II van Glymes. Zijn ouders waren Jan I van Glymes en Johanna van Boutersem. Zo weet je gelijk naar wie de Glymesstraat, de stadsspeeltuin en de Boutershemstraat vernoemd is.

Jan metten Lippen: heer van Bergen op Zoom

Voor Jan II van Glymes was het in maart 1440 tijd om de ‘zaak’ van zijn vader over te nemen. Jan metten Lippen werd Heer van Bergen op Zoom. Maar dan komt de vraag: waarom werd deze man Jan metten Lippen genoemd? Om die vraag te beantwoorden duiken we in het leven van deze casanova. Naast heer van de stad, werd hij dat ook van de vrouwen. In 1444 trouwde hij met Margaretha van Rouveroy-Saint Simon met wie hij dertien kinderen kreeg. Maar daar bleef het niet bij.

(Tekst gaat verder onder foto)

jan metten lippen
Foto: BN DeStem

Want blijkbaar had hij zo’n 50 buitenechtelijke kinderen van verschillende vrouwen, zo vertelde stadshistoricus Yolande Kortlever in de BN DeStem. Twee van deze vrouwen zijn in ieder geval bekend: Mayken Sanders uit Oudenbosch en Janneken van Velp. Onze Jan was er dus niet zo vies van. In het artikel van de BN DeStem geeft Yolanda aan dat in de vijftiende eeuw de enorme vruchtbaarheid van Jan gelinkt werd aan zijn volle lippen. Zo werd Jan II van Glymes opeens ‘Jan metten Lippen’. Dat buitenechtelijke kinderen in die tijd normaal waren, bleek wel uit de edelman zelf. Jan metten Lippen was namelijk zelf een bastaardzoon van hertog Jan II van Brabant.

De erfenis van Jan

Vandaag de dag zien we de erfenis van Jan nog steeds in het straatbeeld van Bergen op Zoom. Jan II van Glymes gaf namelijk de opdracht om het Markiezenhof te laten bouwen. Voor het stadspaleis er was, woonden de Heren van Bergen in het voormalig kasteel in Wouw. De gevel van het Markiezenhof stond er in 1496, het karakteristieke torentjes in 1497. Helaas heeft de vrouwenverslinder dit niet meer mee mogen maken: hij stierf in september 1494. Naast het stadspaleis, heeft hij ook invloed gehad op de Sint-Gertrudiskerk. Honderden jaren later, werd er in 1987 zelfs een stadsreus van hem gemaakt. Samen met Trui van de Toren, Toontje en Marieke kwamen zij terug op aarde in een metershoge verschijning om mee te dansen op het Reuzenlied, een ode aan Jan metten Lippen. En er was zelfs een reuzenbruiloft! Beelden daarvan bekijk je hier.

reuzenstoet
Foto: Micky Lint

Lees meer:

spuihuis

Mysterie: wat was het nut van het Spuihuis?

Het Spuihuis staat aan de kop van de gedempte haven. Hoewel al jaren in het karakteristieke gebouw e...

Bergs mysterie: waarom staat er mille periculis supersum op het stadhuis?

Wanneer je in de binnenstad omhoog kijkt, zie je dat veel oude gevels prachtige versierd zijn. Heb j...
gebouw-t-bergen-op-zoom

Bergs mysterie: waar komt de naam Gebouw-T vandaan?

Daar sta je dan. Het optreden in poppodium gebouw-T gaat bijna beginnen en een vriend is nog snel wa...

adv.