Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat was vroeger de functie van De Maagd?

Door Joost Verdult 8 juni 2019

Tegenover de Peperbus op de Grote Markt staat theater De Maagd. Tegenwoordig ga je erheen voor een musical of muziekoptreden. Vroeger was dat wel anders. Daarom het mysterie: wat was vroeger eigenlijk de functie van De Maagd?

De musical Sister Act komt het meest in de buurt van de oorspronkelijk functie van schouwburg De Maagd. Het pand is namelijk gebouwd als kerk. Het huidige rijksmonument werd in 1829 opgeleverd als Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming.

De Maagd: van mis tot coulisse

De Sint-Gertrudiskerk – a.k.a. de Peperbus – was destijds een plaats waar de protestantse inwoners van de stad samenkwamen. Aan de overkant van de Grote Markt kwam daar in de 19e eeuw dus een katholieke kerk bij: De Maagd. Op de website van het theater is te zien dat de bouwstijl van  de oorspronkelijke kerk is geïnspireerd op de Griekse en Romeinse oudheid. Iets dat goed aan de gevel te zien is.

(Tekst gaat verder onder foto)

maagd theater kerk heilige maagdkerk
De Maagd toen het nog een kerk was. Foto: West-Brabants Archief

In de loop der jaren werd de Heilige Maagdkerk opgepimpt met een groot altaar, monumentaal orgel en glas-in-loodramen. De sombere kerk werd zo langzaam maar zeker een kleurig paradijs waar men stilstond bij het geloof

Verhuizing

In 1987 verruilden de katholieken de Heilige Maagdkerk voor de Sint-Gertrudiskerk. De hervormden verlieten de Peperbus, waardoor er plaats was vrijgekomen. Het kerkmeubilair verhuisde mee naar de ‘nieuwe’ kerk met een toren die op een pepervaatje lijkt. In Bergen op Zoom werd de behoefte naar een stadsschouwburg steeds groter. Dat leek dus een optelsom. Lege kerk + behoefte aan stadsschouwburg = een theater. Bijna was het zover niet gekomen. Er waren zelfs al plannen om de Heilige Maagdkerk te slopen en er een nieuwe theateraccommodatie te bouwen. Gelukkig ging dit plan niet door en bleef het oude gebouw bestaan.

heilige maagd kerk theater scdsschouwburg
De Heilige Maagdkerk. Foto: West-Brabants Archief

Staande ovatie

Jaren na de verhuizing van de gelovigen, werd theater De Maagd in 1990 geopend door Prinses Margriet. Na een flinke verbouwing maakten de kerkbanken plaatsen voor 650 fluweelzachte rode stoelen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Tegenwoordig ken je De Maagd als stadsschouwburg. Dick Vermaas Fotografie

Hoewel de oude kerk gestript is, vind je hier nog voldoende oude elementen in de huidige stadsschouwburg terug, zoals de glas-in-lood-ramen en de robuuste zuilen. Natuurlijk zijn er ook aspecten aan het theater toegevoegd die typerend zijn voor een schouwburg. Denk aan een artiestenfoyer, orkestbak onder het toneel en kleedkamers.

Lees meer:

Menno van Coehoorn

Mysterie: wat deed Menno van Coehoorn?

Een straatnaam, scoutingvereniging en vroeger een park. De naam Menno van Coehoorn komt overal in Be...

Mysterie: waarom heet Jan metten Lippen zo?

Het Markiezenhof wordt ieder jaar in mei omgebouwd tot het culinair festival ProefMei. Dit stadspale...
spuihuis

Mysterie: wat was het nut van het Spuihuis?

Het Spuihuis staat aan de kop van de gedempte haven. Hoewel al jaren in het karakteristieke gebouw e...

adv.