Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom staat er een kapel in de Scheldelaan?

Door Joost Verdult 6 juli 2019

Wanneer je vanuit de Plaat naar de Olof Palmebrug rijdt, zie je aan je rechterkant een opmerkelijk wit torentje met een zwart dak staan. Nu vraag je je natuurlijk af: waarom staat er midden op een grasveld een kapel in de Scheldelaan? Om ervoor te zorgen dat je nóg meer weet van de Bergse geschiedenis, haalden wij de onderste steen boven. 

De stenen die we voor je bovenhalen, zijn van de Sint-Gertrudiskapel. Met online hulp van Stichting Sint Gertrudis Kapel zochten wij het verhaal van de kapel in de Scheldelaan uit. Wat blijkt? De huidige toren staat er pas sinds 1987, het jaar dat onze stad 700 jaar bestond.

Het kapel in de Scheldelaan

Eind jaren tachtig werden de laatste afwerkingen gedaan aan het kapel in de Scheldelaan. Volgens de stichting is deze toren een herinnering aan het oude kapelletje dat in de middeleeuwen ter ere van Sint Gertrudis werd gebouwd. Oorspronkelijk stond de kapel op het grondgebied van de Heer van Borchvliet, waar later de familie Van Glymes de baas van werd. Om die reden is er in een glas-in-loodraam boven de ingang het wapen van de laatstgenoemde familie afgebeeld. Daarnaast is het wapen van Bergen op Zoom en het Belgische Nijvel te zien, de plaats in Waals-Brabant waar Gertrudis vandaan kwam.

Mengelmoes van origineel

Na de bouw van het oorspronkelijke kapel, sneuvelde het gebouw honderden jaren geleden door oorlogsgeweld, zo is te lezen op de website van de stichting van het huidige Sint-Gertrudiskapel. Pas eind jaren tachtig van de twintigste eeuw, kwam daar een kopie voor terug. Leuk weetje: de huidige Sint-Gertrudiskapel is gebouwd met verschillende onderdelen van Bergse kerken die er niet meer zijn. Zo is de torenspits afkomstig van de Martelaren van Gorcumkerk, komt het smeedijzeren binnenhek van de inmiddels verdwenen Mariakapel aan de Halsterseweg en zijn de vloertegels afkomstige van H. Maagdkerk op de Grote Markt.

maagd kerk
Ook onderdelen uit de H. Maagdkerk zijn in het Sint-Gertrudiskapel verwerkt. Foto: West-Brabants Archief

Heb jij een Bergs mysterie?

Loop jij al tijden met een brandende Bergse vraag rond? Laat het ons dan weten, dan zoeken wij het voor je uit. Stuur een e-mail naar [email protected] en wie weet zie jij binnenkort jouw antwoord voorbij komen!

Lees meer:

hofleverancier in bergen op zoom

Mysterie: Wat is een hofleverancier en welk Bergs bedrijf heeft deze titel?

Heb jij weleens een schildje gezien met daarop 'hofleverancier'? In Bergen op Zoom hebben we een zaa...
vlag uithangen stadswapen bergen op zoom - vlag

Mysterie: het verhaal achter het stadswapen van Bergen op Zoom

Het stadswapen van Bergen op Zoom is er een met kruizen en bergen. Daarnaast wordt het trademark van...
Esperanto monument standbeeld wereld taal

Mysterie: waarom staat er een monument aan de kop van Bolwerk?

Schuin tegenover het Anton van Duinkerkenpark, tussen Bolwerk-Noord en Bolwerk-Zuid staat een bijzon...

adv.