Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoe wordt tijdens het zachte weer de ijsbaan in Bergen op Zoom koud gehouden?

Door Joost Verdult 1 december 2019

Waar we in oude prentenboekjes Sinterklaas over besneeuwde daken zagen lopen, zo sneeuwloos is het tegenwoordig in de periode dat de goedheiligman in het land is. De thermometer mag dan wel een aangenaam getal aangeven, toch staat de ijsbaan van het Bergs Winterparadijs weer op de Grote Markt. Hoe wordt die ijsbaan in Bergen op Zoom tijdens het zachte weer aangevroren?

Bij het gereedmaken van de ijsbaan in Bergen op Zoom komt meer kijken dan wat water over een plaat gooien en de thermometer op standje ‘vriezen’ zetten. De organisatie van het Bergs Winterparadijs heeft een paar trucjes om op een efficiënte manier zo hard mogelijk ijs te krijgen.

Dag en nacht werken

Het opspuiten van water op de ijsbaan, gaat niet over één nacht ijs. Net zoals een achterkant van een koelkast, liggen er buizen op de plek waar het ijs komt. Dag en nacht spuiten de vrijwilligers van het Bergs Winterparadijs kleine hoeveelheden water op de plek waar het ijs moet komen. Zo groeit het ijs dagelijks maximaal twee centimeter. De ijsmeester zijn drie tot vier dagen non-stop bezig om de ijsbaan in orde te maken. Dus ook ’s nachts.

Sterk ijs

Waarom kiest de organisatie ervoor om maar twee centimeter ijs per dag te creëren? Wanneer je meer water op de baan spuit, groeit het toch ook harder? Dit heeft alles te maken met de kwaliteit van het ijs. Op het moment dat je te veel ijs in een te korte tijd wilt maken, bestaat de kans dat het ijs scheurt. En dan ben je nog verder van huis.

Energiezuinig

Het is dus duidelijk hoe het ijs gemaakt wordt, maar hoe zorg je ervoor dat de ijsbaan niet verandert in een zwembad op de Grote Markt? Een van de maatregelen die worden getroffen, is het aanbrengen van een dak boven de ijsbaan. Op die manier kan de ‘warme’ buitenlucht minder goed bij het ijs, waardoor er als het ware een energiezuinige koelkast wordt gemaakt. Zo wordt het makkelijker om het bevroren water onder het vriespunt te houden.

Lief zijn voor het ijs

Dat het ijs op de baan ligt is leuk, je wilt er natuurlijk ook voor zorgen dat de 700 m² schaatsbaar blijft. Om die reden gaat de baan iedere dag om 22.00 uur dicht. De vrijwilligers van het Bergs Winterparadijs werken dan meestal nog zo’n twee uur aan het ijs om het weer spiegelglad te krijgen. Ook wanneer de schaatsbaan open is, wordt de kwaliteit streng in de gaten gehouden. Stijgt de temperatuur? Dan wordt de temperatuur van de baan omlaag gezet. En leuke funfact: net zoals bij schaatswedstrijden op natuurijs, wordt de baan in Bergen op Zoom ook door een echte ijsmeester gecheckt.

Lees meer:

Winterparadijs bergen op zoom

It giet oan: dit staat jou te wachten tijdens het Bergs Winterparadijs

Het einde van het jaar heeft iets betoverends. Wanneer de dagen korter worden, ontsteken de sfeerlam...
schaatsbaan bergen op zoom

Frank Vale en Jos Roels over het succes van de schaatsbaan

Een bomvolle tent met glühwein, leuke artiesten en de schaatsbaan. Dat is het Bergs Winterparadijs a...
beeldentuin standbeeld markiezenhof Anthonis (Antoon) Keldermans en zijn jonge zoon Rombout II

Mysterie: wie zijn die twee personen in de beeldentuin van het Markiezenhof?

In de beeldentuin van het Markiezenhof staan - zoals de naam al zegt - verschillende beelden op hun ...

adv.