Mysterie: waarom is er een Bergen op Zoomstraat in Eindhoven?
Boven de rivieren is Bergen op Zoom niet zo heel bekend, maar beneden de rivieren wel. In Eindhoven bestaat zelfs…
Dat Bergen op Zoom een oude stad is met een historische verleden, hoeven we je niet te vertellen. Maar hoeveel kaarsjes mogen wij eigenlijk uitblazen? Wij zochten voor je uit op welke manier én wanneer onze Scheldestad uit de grond is gestampt.
Bij oude gebouwen is het vaak duidelijk wanneer ze gebouwd zijn. Neem het oude stadhuis waar boven de tekst mille periculis supersum het jaartal 1611 in gouden cijfers het gebouw versiert. Hoe zit dat met het ontstaan van de stad, daar zijn tenslotte geen gouden getallen op te plakken. Volgens de gemeente is de nederzetting Bergen op Zoom rond het jaar 1100 ontstaan, al blijf het lastig om dat precies te zeggen. Wat in ieder geval wél zeker is, is dat de stad in de dertiende eeuw stadsrechten kreeg.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Je weet nu meer over het ontstaan van de stad, maar hoe verliep het daarna met de stad? Tot 1213 behoorde de stad tot de vrije steden die gesticht waren door de heer van Breda. Een dikke zeventig jaar later werd het Land van Bergen op Zoom een eigen heerlijkheid, waardoor de stad een bestuurlijk centrum werd.
Later ging het beter en beter met de stad, waarna de stadspoorten als bescherming rond Bergen op Zoom werd gezet. De gevangenpoort is nog de enige herinnering aan die tijd, de andere stadspoorten zijn er niet meer. Hoe dan ook werd Bergen op Zoom een sterke stad. Toch ontkwam het niet aan oorlogen, branden en aanpassingsdrang. Met als gevolg: het Bergen op Zoom zoals je dat anno nu kent.
In onze gids
Populaire rubrieken