Bergs mysterie: hoe hoog zijn de Bergse torens eigenlijk?

Door Natascha Droste 18 augustus 2018

Tijdens een rondje Bergen vroegen wij ons hardop af: hoe hoog zijn die Bergse torens nu eigenlijk? We weten dat we heel veel trappen beklimmen om de top van de Peperbus te bereiken. En eenmaal boven toch écht even op adem moeten komen! Maar ook de Lourdeskerk, Spiritus en de Watertoren steken er met kop en schouders bovenuit. Zo hoog dus:

<< < Pagina 1 / 11 >
⟵ swipe swipe ⟶

Het hoogste punt van Bergen op Zoom

spiritus
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Dat is niet onze Peperbus, ook niet de Watertoren, maar toch echt de Spiritustoren. Op de gerestaureerde schoorsteen van toen Nedalco, werd in 2011 een 15 meter hoge stalen constructie geplaatst. Nu ook wel te herkennen aan de blauwe lichtgevende punt. Met 75 meter in totaal is de Spiritus het hoogste punt van Bergen op Zoom.

Vanaf het maaiveld tot en met het torenhaantje

peperbus-bergen-op-zoom

Natuurlijk ben je als Bergenaar het meest nieuwsgierig hoe hoog de Peperbus nu eigenlijk is. Trek je stappers maar aan: na maar liefst 183 treden sta jij bovenaan! Wil je weten hoe hoog dat dan is? Dit is het antwoord: vanaf het maaiveld tot en met het torenhaantje is onze Peperbus 62,10 meter hoog. Toch best een eindje!

Zoveel kleiner dan de Peperbus

watertoren-bergen-op-zoom

Oké, met je blote oog kan je zien dat de Watertoren toch echt een stuk kleiner is dan de Peperbus. Maar hoeveel kleiner? Nou, bijna de helft dus! De Watertoren is namelijk 33,40 meter hoog. Dat scheelt nogal wat. Maar geloof ons, je kijkt er je ogen uit:

watertoren-bergen-op-zoom

Zo is de Watertoren van binnen: je kijkt je ogen uit!

Alweer 13 jaar geleden kocht Marius Dielemans de Watertoren. Met al het werk en energie die er tot n...

Net iets hoger

roy vermeij pompejus
Fotografie: Roy Vermeij

Geloof het of niet, de top van Pompejus is hoger dan de Watertoren. Het scheelt niet veel, maar stap je 129 treden omhoog, dan ligt op 34 meter hoogte West-Brabant aan je voeten. En het uitzicht op het hoogste punt van Pompejus is waanzinnig!

Skyline van Bergen op Zoom

fort zeekant lourdeskerk

Het viel ons pas op toen we vanaf de Kraaijenberg over de skyline van Bergen op Zoom keken: de Peperbus en Lourdeskerk lijken bijna net zo hoog. Wat grappig is, dat verschil blijkt ook helemaal niet zo groot te zijn. Zo is de Peperbus 62,10 meter hoog en gaat de Lourdeskerk 54 meter de lucht in. De toren zelf is 51 meter hoog met nog drie meter naar het topje van de gouden haan.

Zelfs hoog in miniatuur

markiezenhof madurodam
Foto: Madurodam

Zelfs in Madurodam steekt het torentje van het Markiezenhof erbovenuit. Maar hoe groot is deze Bergse toren in werkelijkheid? Bart van Eekelen werkt voor collectiebeheer en heeft het speciaal voor ons uitgezocht: “Tot aan de voet van de grote kap is 24,5 meter gemeten. De uivormige bekroning is circa 7,5 meter hoog, wat betekent dat de gouden zeeridder op 32 meter hoogte prijkt. Net iets lager dan de Watertoren dus.”

Net iets kleiner

stadswandeling-bergen-op-zoom-stichting-stb-8
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Hoe hoog is De Maagd dan? Dat zocht Bart van Eekelen samen met zijn collega Alexander van der Kallen voor ons uit. Bart: “De totale hoogte van De Maagd was sinds de bouw van de torenspits in 1857 40,75 meter hoog. Bij de verbouwing en restauratie is in 1990 het 2,25 meter hoge kruis van de spits gehaald, waardoor de huidige hoogte uitkomt op 38,50 meter.”

Een wolkenkrabber?!

flat plaat
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Wie weleens over de Bergse Plaat wandelt, vraagt zich vast weleens af hoe hoog die woontoren aan de overkant van het water in godsnaam is. Om dat te achterhalen schakelden we de hulp van Erik Vink in, die appartementen verkoopt in de Landmark. Erik: “Poeh! Dan moet ik toch echt met een digitale afstandsmeter naar boven.” Zo maakte hij van boven naar beneden een digitale meting en het antwoord is: 42 meter. Om je een beeld te geven, dat is hoger dan de Watertoren, Pompejus en De Maagd.

Prachtig uitzicht

kraaijenberg
Foto: VVV Brabantse Wal

Ben jij weleens op deze uitkijktoren geweest? Op de maar liefst 13 meter hoge toren kijk je uit over een weids uitzicht van de Brabantse Wal. Vanaf de Kraaijenberg kan je ook allerlei fiets- en wandelroutes starten, dus is dit zeker een leuke plek om eens naartoe te gaan!

Nieuwe uitkijktoren bij Stayokay

uitkijktoren stayokay

Hij staat er nog niet, maar er komt een nieuwe uitkijktoren bij StayOkay. Hier kan je op 17 meter hoogte genieten van de aangrenzende bossen van Landgoed Lievensberg en hoog in de bomen vogels spotten.

uitkijktoren stayokay

Wat gaan ze doen bij Stayokay?

Het is eindelijk zo ver, het Natuurpodium gaat zijn langverwachte uitkijktoren krijgen bij Stayokay ...

Op een rij: van hoog naar laag

Dan willen we nu ook wel precies weten wat nu de hoogste en kleinste toren is, daarom van hoog naar laag op een rijtje:

  • Spiritustoren = 75 meter hoog
  • De Peperbus = 62, 10 meter hoog
  • De Lourdeskerk = 54 meter hoog
  • Woontoren Landmark = 42 meter hoog
  • De Maagd = 38,50 meter hoog
  • Pompejus = 34 meter hoog
  • De Watertoren = 33,40 meter hoog
  • Het Markiezenhof = 32 meter hoog
  • De nieuwe uitkijktoren bij StayOkay = 17 meter hoog
  • Uitkijktoren bij de Kraaijenberg = 13 meter hoog

Mysterie opgelost!

Weet jij nog een Bergs mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar en waarom dan? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook: 

dikke boom

Bergs mysterie: hoe oud is de dikke boom eigenlijk?

We lopen of fietsen er talloze keren langs als we in de stad zijn: de dikke boom op het Gouvernement...
aak kortste straatnaam

Bergs mysterie: wat is de kortste straatnaam van Bergen op Zoom?

Het is nou niet zo dat je niet kunt leven zonder deze informatie, maar wij vonden het wel grappig om...
de-lievevrouwestraat-bergen-op-zoom-bij-nacht

Bergs mysterie: waar komt de naam Bergen op Zoom vandaan?

Heb je je weleens afgevraagd waar de naam Bergen op Zoom vandaan komt? Wij waren er toch wel nieuwsg...
<< < Pagina 1 / 11 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.