Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Dit is waarom sommige Bergse huizen geblurd zijn op Street View

Door Emilie Klasen 20 oktober 2020

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk, toch?! Misschien kwam je tijdens de online wandeling een opvallend fenomeen tegen: huizen die ‘wazig’ zijn en je daarom niet kan zien. In Bergen op Zoom zijn verschillende huizen op Street View geblurd. Hoe zit dat precies?

Allereerst: hoe komt Google überhaupt aan dit soort beelden van jouw straat? Door ze simpelweg zelf te maken. Af en toe rijdt een auto van Google (je weet wel: zo’n wagen met een camera op het dak) door de stad. Die camera maakt 360-gradenfoto’s van alles wat-ie tegenkomt. In een autovrije zone lopen medewerkers een rondje om afbeeldingen te maken. Dus niet alleen huizen, maar ook personen en auto’s worden vastgelegd. Mag dat zomaar? Kortgezegd: ja, dat mag gewoon. Wettelijk gezien mag je openbare plekken fotograferen en op internet plaatsen.

Automatisch blurren

Wanneer je virtueel door Bergen op Zoom wandelt, valt je waarschijnlijk wel op dat al best veel ‘onderdelen’ zijn geblurd. Hetzelfde geldt voor kentekenplaten: die zijn ook geblurd. “Google onderneemt diverse stappen om de privacy van mensen te beschermen als Street View-afbeeldingen worden gepubliceerd op Google Maps”, zo schrijft Google in de beleidsregels.

Waarom die geblurde huizen?

Hoe zit dan dan met huizen? Die worden niet geblurd. Toch komt het voor dat je in Bergen op Zoom op Street View vervaagde huizen tegenkomt. De reden daarvan? Simpel gezegd komt het hierop neer: wanneer een bewoner zijn of haar huis wil laten blurren, regelt Google dat. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om de privacy. De specifieke reden hoeft Google niet te weten.

Ik wil mijn huis laten blurren

Denk je nu: ik wil liever niet dat mensen mijn huis op Street View kunnen bekijken? Dan kan je een verzoek indienen bij Google om je woning te laten blurren. Zoek op Street View naar je huis en klik vervolgens op ‘een probleem melden’. Daarna kan je de woning selecteren en aangeven dat het om een huis gaat. Hier kan je trouwens ook melden wanneer jouw gezicht op een bepaalde locatie niet goed geblurd is.

Lees ook:

jarig bergen op zoom BergenOpZoomNL

Leuk om te weten: zoveel Bergenaren zijn gelijk met jou jarig

Blaas jij de kaarsjes uit met een kop warme chocomelk naast je stuk taart of is het tijdens jouw ver...
trein (7) reizigers station perron ns nieuwe dienstregeling oudejaarsdagns

8 x hier maakten we ons een jaar geleden druk om in Bergen op Zoom

Waar gesprekken met je buren, collega’s of vrienden tegenwoordig over gaan? Een gokje: het weer en h...
voornaam voornamen bergen op zoomkoopwoningen bergen op zoom bergse plaat wonen bergen op zoom

Geboren in Bergen op Zoom? Wij proberen je voornaam te raden op basis van je geboortejaar

Als je een populaire voornaam hebt, zijn er genoeg sleutelhangers, bekers en andere producten met je...

Meer over

Mysteries

adv.