Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom Bergen op Zoom wél Vastenavend viert en andere steden niet 

Door Carin 24 februari 2020

In Bergen op Zoom weten we niet beter dan dat we Vastenavend vieren. Deze traditie is ons met de paplepel ingegoten en een jaartje overslaan is geen optie. Niet schrikken, maar er zijn mensen die nog nooit Vastenavend (of zelfs carnaval) hebben gevierd. Dit zijn voornamelijk Nederlanders van boven de rivieren. Hoe komt het dat sommige steden op zijn kop staan terwijl het in andere steden angstvallig stil is? Wij zochten het uit. 

Vastenavend of carnaval, het is zo ongeveer hetzelfde. Hoe je het ook wilt noemen, het is een katholiek feest dat al eeuwen in ons land wordt gevierd. In de 16e eeuw ontstond door de reformatie echter een tweedeling in ons land, wat ook gevolgen had voor de leutvierders.

Religieus feest

Even terug naar de basis: Vastenavend is van oorsprong dus een religieus feest. Voordat de Vastentijd – ter voorbereiding op Pasen – ingaat, wordt nog even flink feest gevierd. Dat merkte je misschien ook al aan de manier hoe wij in Bergen op Zoom carnaval noemen. Vastenavend: de avond voor het vasten. De katholieke kerk was tot aan de 16e eeuw een volkskerk en carnaval werd in heel het land gevierd. Tot de reformatie.

Protestant vs. katholiek

Met de komst van de protestanten raakte het land verdeeld. Brabant en Limburg bleven in katholieke handen, maar veel steden boven de rivieren stapten over naar deze nieuwe religieuze stroming. Dit is waar wij antwoord krijgen op onze vraag. De protestante kerk moest namelijk niets weten van Vastenavend of carnaval en maakte al snel een eind aan dit volksfeest. En waar woonden deze mensen? Juist, veelal boven de rivieren.

(Tekst loopt verder onder de foto)

aswoensdag
Een askruisje tijdens Asselewoensdag. Foto: ANP/Erik van ’t Woud

Asselewoensdag

Asselewoensdag (of Aswoensdag), is een dag die laat zien dat de Vastenavend en het katholieke geloof met elkaar verbonden zijn. Een dag na de Optocht is gereden en de Kraai van Wana gevallen is, kan in de kerk een askruisje gehaald worden. Van Asselewoensdag tot paaszaterdag gaan de veertig dagen van het vasten namelijk in. Tijdens het maken van het askruisje op het voorhoofd, spreekt de priester de woorden: gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren.

Verdeling

Het is dus de katholieke achtergrond die ervoor zorgt dat vooral in Brabant en Limburg nog actief het leutfeest wordt gevierd. In het noorden zijn overigens ook steden en dorpen die voor dit feestje te porren zijn, maar wel een stuk minder.

Bron: Nu.nl, NPOFocus

Lees meer:

leutneutbon leutneutbonnen gemaakt 2020 ohan Enschedé Amsterdam bv

Mysterie: waar worden de Leutneutbonnen gemaakt?

Een pilsje, droge worst of een hamburger als snelle snack tijdens de Vastenavend. Tijdens de dagen v...
kindervastenavend

Ei Peperbus! Dit wil je weten over de Kindervastenavend van 2020

De Vastenavend is een feest dat bomvol staat met activiteiten. De Intocht, Dweilbendfestival en Kind...
bergen op zoom van rossems maarten rossem

Geschiedenislesje over onze stad! De Van Rossems waren in Bergen op Zoom

Na Gouda en Zutphen gaven de Van Rossems deze week acte de présence in Bergen op Zoom voor hun gelij...

adv.