Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is de creatieve vader van de Geit van Mie d’n Os

Door Emilie Klasen 7 december 2019

Woon je in Bergen op Zoom, dan ken je natuurlijk het beeld van de Geit van Mie d’n Os op ’t Bleekveldje. Hét symbool van de Bergse vastenavendviering. Onlangs las je op indebuurt al meer over Mie d’n Os en haar geitje. Maar wie is eigenlijk de kunstenaar achter dit bekende beeld?

Het bekende beeld op het Bleekveldje is ontworpen door Anton van Meurs. De kunstenaar volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Op de site van stichting Kunst in de Openbare Ruimte lezen we dat het beeld in 1960 naar aanleiding van het lied werd ontworpen door Anton. Dit op verzoek van het Brabants Nieuwsblad en zes Bergse industrieën. Het werd gegoten bij ‘De Gietkroes’ in Bergen op Zoom.

Bekende beelden Anton van Meurs

En dat is niet het enige beeld van Anton van Meurs in de Bergse openbare ruimte. Zo heb je ook ‘De Egel’ bij de basisschool De Driemaster. Dit kunstwerk is in 2001 overgedragen aan de gemeente. Dan heb je ‘Ingenium Vitae’ dat de kunstenaar in 1961 in opdracht maakte voor De Holland (de latere RMI) dat bij de sluiting van de fabriek is verwijderd en in 2005 is herplaatst in de muziekbuurt. Ook de ‘Ballerina’ in De Maagd is van zijn hand.

Meer dan alleen kunstenaar

De man, die in 1910 in Rotterdam geboren werd, kwam uiteindelijk in Bergen op Zoom terecht. Tot zijn dood in 1991 woonde hij hier samen met zijn vrouw Martha. Ook zij was kunstenares. Anton was niet alleen schilder en beeldhouwer, ook was hij schrijver. Zo publiceerde hij boeken en tijdschriftartikelen, zoals ‘Verhalen’, met illustraties van zijn vrouw Martha.

Lees ook:

't geitje geit mie den os bleekveldje

Mysterie: wat is het verhaal achter Mie den Os?

Wellicht voor de Bergenaren hét belangrijkste beeld in Bergen op Zoom: De Geit van Mie den Os. Dit i...

Doe mee aan de indebuurt Bergen op Zoom kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor sommige ouderen in Bergen op...
bleekveldje geit

Mysterie: hoe komt het Bleekveldje aan deze naam?

Nog even en je staat op 11 november weer de Zevensprong te doen bij 't Geitje op het Bleekveldje. Ma...

adv.