Gertrudisbron of Stadsfontein? Hier lag vroeg ’t bronneke van Bergen op Zoom
Gertrudisbron of Stadsfontein? Als de oude Bergenaren naar de foto hierboven kijken, is de kans groot dat ze 't bronneke herkennen....
Slikken en schorren. Het zijn naast Bergse cafés ook woorden die in verschillende vastenavendnummers gezongen worden. Loop je vaak langs de gelijknamige kroegen in de Steenbergsestraat, maar heb je geen idee wat deze woorden betekenen? Dan ben je op zoek naar deze antwoorden.
En dan doede mar net as ik, ge krup mar uit ’t slik of me dweile van de Moerkes totte Schorre… Da samme ’n sport worre. In zowel 1956 als 1983 kwamen de woorden ‘slikken’ en ‘schorre’ in de tekst van de vastenavendliedjes terug. Hoewel de oude Bergenaar waarschijnlijk weet waar die termen voor staan, kan het voor de jongere inwoners een raadsel zijn.
Het water dat Bergen op Zoom rijk was verdween langzaam in de vorige eeuw. In 1950 en 1964 werden als eerste verschillende delen van de oude haven aan de Kaai gedempt. Jaren later verloor de stad vervolgens nog meer binding met het water. Door de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in 1975 werd de Oesterdam en de Markiezaatskade aangelegd. Het gevolg? Bergen op Zoom lag niet meer aan de zoute Oosterschelde, maar moest het doen met de zoete Binnenschelde, het Markiezaatsmeer en het Zoommeer. In de tijd dat Bergen op Zoom – dankzij de ligging aan de Oosterschelde – nog te maken had met eb en vloed, had het ook te maken met slikken en schorren.
(Tekst loopt door onder de foto)
Bij het horen van ‘slikken’ is de kans groot dat je aan een modderpoel denkt. Hoewel slik inderdaad te maken heeft met water en zand, zijn slikken toch iets meer dan dat. Volgens de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) zijn slikken de delen van oevers die bij vloed – twee keer per dag – overspoeld worden. Wanneer het laagwater is, valt het slik droog en verschijnen er platen.
Wanneer het water zich door eb terugtrekt, laat het een laagje slib achter op de slikken. Wanneer dit hoopje slib hoger wordt, steekt het uiteindelijk boven het water uit. Deze hogere delen noem je schorren. Alleen wanneer het springtij is – meestal twee keer per maand – komen die schorren onder water te liggen. Voor de rest liggen deze stukken land boven het water.
(Tekst loopt door onder de foto)
Wat het verschil tussen slikken en schorre is? Op schorren groeien planten, op de slikken niet. Wanneer de schorren nog niet zo hoog zijn – en dus vaak overstromen – groeit er onder andere zeekraal op deze plek. Hoe hoger de schorren zijn, des te droger ze worden. Wanneer de schorre vaker droogvallen, vind je ook steeds meer landplanten op de schor.
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken