Bergs mysterie: waarom slaat de Peperbus alle slagen op het halve uur? (filmpje)

Door Irma van Schaijk 13 april 2019

Het is weer zaterdag, we hebben weer een Bergs mysterie. Want, is het je wel eens opgevallen? Om half acht slaat de Peperbus gewoon acht keer, terwijl andere (kerk)klokken het dan meestal bij één keer houden. Waarom is dat?

Het viel ons op tijdens een mooie zomermiddag op een terras op de Grote Markt. Om vier uur slaat de Peperbus vier keer, maar om half vier slaat de Peperbus óók vier keer.

Meike legt uit

Beiaardier Meike Warmoeskerken weet hoe het precies zit: “Een oplettende luisteraar ontdekt vanzelf dat het halve uur hoger klinkt dan het hele uur. Het hele uur wordt geslagen door de laagste (luid)klok van de Peperbus en het halve uur wordt door een kleinere klok geslagen (klinkt een kwart hoger). Ook is er een verschil in tempo, hele uur gaat trager dan het halve uur.”

Luister jij eens!

Dus een aanrader voor al onze indebuurt-lezers: ga eens een middagje op een terras zitten en luister goed (niet teveel bier of wijn drinken, anders hoor je het verschil niet meer!). En laat ons weten of jij het verschil hoort!

Weet jij ook een mysterie?

Heb jij een leuk weetje over Bergen op Zoom dat bijna niemand kent? Of kom je in de stad wel eens iets tegen, waar je meer van zou willen weten? Wij zoeken het voor je uit!

Mail het ons via [email protected]!

Lees ook:

peperbus

Bergs mysterie: waarom noemen we onze kerktoren eigenlijk De Peperbus?

Er is geen enkele Bergenaar die nog nooit van de Peperbus heeft gehoord. Ons Peperbuske is meer dan ...
oase

De Peperbus proost op de huiskamer van Bergen op Zoom

Kunstenaar Steven Bouwens ging eens eten bij restaurant Oase. Lekker eten, gezellig restaurant, maar...

Meer over

Mysteries

adv.