Bergs mysterie: waarom noemen we Borgvliet eigenlijk zo?

Door Irma van Schaijk 20 april 2019

Ooit was Borgvliet een zelfstandig dorp, nu hoort het bij de stad Bergen op Zoom. Maar wij vroegen ons af: waar komt die naam nou eigenlijk vandaan?

Borgvliet bestond al voor 1200, en is daarmee één van de oudste nederzettingen van West-Brabant. De naam is ontleend aan het daar bestaande Kasteel Borgvliet, dat aan een vliet, de Molenbeek, gelegen was. Uit 1214 stamt de eerste schriftelijke vermelding, waarbij de naam van de toenmalige heer als Witto de Burchfliet werd geschreven. De heerlijkheid Borgvliet was een rechtstreeks leen van de Hertog van Brabant. Een veerdienst en een tol zorgden voor inkomsten. Ook bestond in Borgvliet de Sint-Gertrudiskapel die voor het eerst omstreeks 1400 werd vermeld. Dit was een bedevaartsoord.

Kasteel verdween

Op 1 september 1481 kocht de heer van Bergen op Zoom de heerlijkheid van de in financiële moeilijkheden verkerende heer van Borgvliet. Het kasteel werd in 1570 door het water verzwolgen. De kapel bleef echter bestaan. Deze stond namelijk op de Brabantse Wal, waar zich tegenwoordig aan Borgvlietsedreef 150 de Scheldeflat bevindt. Bij de kapel hoorde de Gertrudisbron, tegenwoordig gelegen tussen stadspark Kijk in de Pot en de Markiezaatsweg-West, op de Brabantse Wal.

Gertrudisbron

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog leed het dorp veel schade. De kapel werd vermoedelijk reeds vernield in 1580. Het dorp bestond in 1747 nog slechts uit een paar boerderijen. Ook was er de Fonteyne, dat was de in 1613 herstelde Gertrudisbron, die nu als dorpsbron dienstdeed. Ze werd in 1747 door de Franse invallers verwoest.

Nieuwe kapel

Toch werd Borgvliet in 1795 een zelfstandige gemeente, die echter in 1810 bij de gemeente Bergen op Zoom werd gevoegd. In 1989 werd aan de Scheldelaan, op 170 meter ten noorden van de plaats waar de kapel eens had gestaan, een nieuwe, aan Sint-Gertrudis gewijde, kapel gebouwd. Deze materialen waren afkomstig van de afgebroken Martelarenkerk op het Bolwerk.

Bron: Wikipedia.

Lees ook:

ria oerlemans

Barvrouw van de Week: Ria zorgt graag voor de voetballers van Borgvliet

Een echte lieverd, altijd vrolijk, spontaan en ze zorgt voor iedereen. Dat vinden ze bij voetbalclub...
borgvliet

Toen in Bergen op Zoom: 6 x zo zag Borgvliet er ooit uit

Borgvliet was ooit een dorp zelfstandige gemeente. In 1810 werd het bij de gemeente Bergen op Zoom g...

Meer over

Mysteries

adv.