Bergs mysterie: waarom brandt het licht van de Spiritusschouw niet meer?

Door Irma van Schaijk 25 augustus 2018

Een slimme lezer viel het op: het licht van de Spiritus is al een tijdje uit. “Waarom is dat”, vroeg ze ons. Dus gingen wij op zoek naar een antwoord.

Erwin Stander, perswoordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom, weet er meer van: “Een van mijn collega’s die over monumenten gaat, heeft het enige tijd geleden al gemeld bij de eigenaren van de Spiritusschouw.” Johan van Stenderen, manager Beheer Onderhoud en Verhuur van stichting BOEi, vult aan: “De bliksem is ingeslagen in de schoorsteen en heeft de verlichtingsinstallatie beschadigd. Er vindt overleg plaats met installateur en verzekering over de noodzakelijke herstelmaatregelen en kosten. Ik hoop dat dit met een week duidelijk is, zodat we opdracht kunnen geven voor herstel.”

Zeldzaam

Waarom is de schouw eigenlijk zo bijzonder? Voor ons, Bergenaren, is het natuurlijk een mooie herinnering aan de spiritusfabriek, waar alcohol gemaakt werd uit melasse. En natuurlijk herinneren we die typische lucht nog, die vaak door de hele stad hing. Maar het is ook zo, dat gemetselde fabrieksschoorstenen steeds zeldzamer worden, meldt eigenaar stichting BOEi. “Na 1860 zijn er ongeveer tienduizend van zulke schoorstenen gebouwd en daarvan zijn er slechts enkele honderden over. De Nedalco Schoorsteen is er daar één van.”

spiritus

Hoe oud?

De spiritusschouw werd in 1938 door de Venlose steenfabriek Canoy Herfkens gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van de Zuid-Nederlandse Spiritusfabriek, wat later Nedalco is gaan heten (Nederland Alcohol). Met een hoogte van 75 meter is het één van de hoogste gemetselde schoorstenen van ons land.

In de loop der jaren raakte de Nedalco Schoorsteen ernstig in verval, waarbij zelfs een deel van de top sneuvelde. Een restauratie bracht de schoorsteen in 2011 zijn oude glorie én oorspronkelijke lengte terug. Daarbij is een 15 meter hoge staalconstructie bovenop de schoorsteen geplaatst, waaruit een blauw licht schijnt. Blauw zoals van spiritus. Zo is de toren een landmark voor Bergen op Zoom geworden. Laten we maar hopen dat het blauwe licht weer snel schijnt!

Mysterie opgelost!

Weet jij nog een Bergs mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar en waarom dan? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

watertoren-bergen-op-zoom

Bergs mysterie: hoe hoog zijn de Bergse torens eigenlijk?

Tijdens een rondje Bergen vroegen wij ons hardop af: hoe hoog zijn die Bergse torens nu eigenlijk? W...
fonteintjes gouvernementsplein

Bergs mysterie: waarom staan de fonteintjes op het Gouvernementsplein niet aan?

Al wekenlang is het prachtig mooi weer, tropisch zelfs. Hoe leuk is het voor kinderen om lekker met ...

Meer over

Mysteries

adv.