Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat was het nut van het Spuihuis?

Door Joost Verdult 18 mei 2019

Het Spuihuis staat aan de kop van de gedempte haven. Hoewel al jaren in het karakteristieke gebouw een restaurant zit, was het vroeger een functionele plek. Voor dit Bergse mysterie gaan we kopje onder en duiken we in de geschiedenis van het Spuihuis. 

Toen het water nog stroomde voor het Spuihuis op de Kaai, was het Spuihuis het gebouw waaruit de (spui)sluis bediend kon worden. Met zo’n sluis zorgde je ervoor dat het binnenwater wegstroomt en het buitenwater richting de stad gaat. Volgens het West-Brabants Archief gaat de historie van het pand terug tot de 15e eeuw. Via de website van restaurant Het Spuihuis en Monumentenlijst Bergen op Zoom haalden wij de informatie van het karakteristieke pand boven water.

Het Spuihuis door de jaren

Spuihuis
Toen de Grebbe nog open was, stroomde het water vanuit de stad naar de Kaai. Dit water kwam langs het Spuihuis. Foto: West-Brabants Archief

Boven de Bergse Grebbe werd al vanaf de middeleeuwen de waterstand geregeld via een sluis bij het Spuihuis. Jaren later, in 1838, werd het Spuihuis herbouwd. Tijdens deze verbouwing kwam de klok op de Spuitoren in het torentje van het dak. Vroeger had de Spuitoren trouwens twee klokken. Een uit begin zestiende eeuw, de ander uit 1723. Tegenwoordig zien we er daar nog maar een van terug. De kelder en de achtergeval van het huidige Spuihuis zijn onderdelen van een pakhuis dat er begin 1900 stond. Dit werd uiteindelijk samengetrokken met de rest van het gebouw, waardoor het huis op het Spui een tikkeltje groter werd.

De functie van het Spuihuis

De afgelopen jaren heeft het pand verschillende invullingen gehad. Waarschijnlijk ken jij het als restaurant, dat er al sinds 1996 zit. Maar kan jij je nog herinneren wat er daarvoor zat? Van wijkcentrum tot onderdak voor kunstkring en militaire woning tot huis van de havenmeester. Je kan je beter afvragen wat er níet in het gebouw gezeten heeft.

Spuihuis
In 1903 was de oude binnenhaven nog gewoon open. Op de achtergrond staat het Spuihuis. Foto: West-Brabants Archief

Heb jij een Bergs mysterie?

Loop jij al tijden met een Bergs mysterie rond? Laat het ons dan weten, dan zoeken wij het voor je uit. Stuur een e-mail naar [email protected] en wie weet zie jij binnenkort jouw antwoord voorbij komen!

Lees meer:

Bergs mysterie: waarom staat er mille periculis supersum op het stadhuis?

Wanneer je in de binnenstad omhoog kijkt, zie je dat veel oude gevels prachtige versierd zijn. Heb j...
gebouw-t-bergen-op-zoom

Bergs mysterie: waar komt de naam Gebouw-T vandaan?

Daar sta je dan. Het optreden in poppodium gebouw-T gaat bijna beginnen en een vriend is nog snel wa...
kop-gertrudis

Bergs mysteries wie hangt daar boven in de kerk?

Waarschijnlijk heb je het nog nooit gezien, maar vooraan in de Sint Gertrudiskerk hangen, hoog boven...

adv.