Bergs mysterie: hoe oud is de dikke boom eigenlijk?

Door Irma van Schaijk 7 juli 2018

We lopen of fietsen er talloze keren langs als we in de stad zijn: de dikke boom op het Gouvernementsplein. Wij vroegen ons af: hoe oud is die boom nu eigenlijk?

De site ‘monumentale bomen‘ laat weten dat de dikke boom een plataan is, die waarschijnlijk rond 1880 geplaatst is. Dat betekent dat deze bijzondere boom zo’n honderdveertig jaar oud is! De boom is ongeveer 25 meter hoog en de omtrek van de stam is ruim vijf meter.

Sprietje

Toen onze dikke boom nog maar een sprietje was, werden bijvoorbeeld het Zwijnshoofd (1880) gebouwd, de Blauwe Vogel (1880) en een aantal prachtige panden aan de Antwerpsestraat en Stationsstraat. Ook ontstonden toen de eerste gieterijen in onze stad. Het gedicht dat bij de dikke boom staat is van de Bergse dichter Bert Bevers.

dikke boom

Hoogste boom

De dikke boom is overigens niet de hoogste boom in onze regio. Op landgoed Mattemburgh staat een beuk, die maar liefst 31,80 meter hoog is.

Mysterie opgelost!

Weet jij nog een Bergs mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

boom met schoenen

Bergs mysterie: waarom hangen er schoenen in de boom?

We kregen de vraag van lezeres Lieke Bogaers: waarom hangen er schoenen in de boom naast de McDonald...
loco

Bergs mysterie: Waar komen de namen van onze kroegen vandaan?

Oké, dat een café De Markies heet in onze Markiezenstad, recht tegenover het Markiezenhof, dat snapp...

Meer over

Mysteries

adv.