Herken jij ze? 7 x kinderfoto’s van bekende Bergenaren
Je kent ze vast allemaal, deze BB-ers (Bekende Bergenaren). Maar herken je ze ook van foto's van twintig, dertig, veertig...
De oudere generatie kent hem vast en zeker: Merijntje Gijzen. Over de naïeve Brabantse knul zijn meerdere boeken en films verschenen, waarvan het verhaal door Adrianus Michiel de Jong oftewel A.M. de Jong (1888-1943) werd geschreven. Maar wat is nu de link tussen Merijntje Gijzen en Bergen op Zoom?
De volgende keer dat jij van Bergen op Zoom naar Mattemburgh rijdt, moet je iets voor de Brombeer maar eens naar rechts kijken. Met de bushalte voor de deur, staat daar een groot wit vrijstaand huis. In dit huis aan de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom woonde A.M. de Jong, de schrijver van Merijntje Gijzen.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Hoewel de schrijver van Merijntje Gijzen niet in Bergen op Zoom geboren werd, maar in Nieuw-Vossemeer, heeft de man wel in onze stad gewoond. Onder andere zijn debuut Merijntje Gijzen’s jeugd (geschreven in 1925-1928) schreef hij in het Bergse huis in Nieuw-Borgvliet.
Het boek van Merijntje Gijzen werd twee keer verfilmd. Een keer in de vorm van een speelfilm in 1936, de andere keer in een televisieserie in 1973. In de serie deed onder andere de Nederlandse acteur Piet Römer (Flierefluiter) mee, die we natuurlijk allemaal kennen van de hitserie Baantjer. De televisieserie werd onder andere in Steenbergen en Zegge opgenomen.
Er mag dan in onze stad geen standbeeld van A.M. de Jong staan, wel is er een park naar hem vernoemd: het A.M. de Jongpark. Daarnaast is de bedenker van Merijntje geëerd in de vorm van een straatnaam. Redelijk dicht bij de Antwerpsestraatweg vind je de Merijntje Gijzenlaan.
In onze gids
Populaire rubrieken