8x waarom het zo leuk wonen is in Borgvliet

Door Irma van Schaijk 11 november 2017

Borgvliet was ooit een dorpje bij Bergen op Zoom. Al in 1810 werd het bij Bergen op Zoom gevoegd, maar nog steeds voelt Borgvliet zich een klein beetje ‘dorp’. Kijk met indebuurt mee hóe mooi Borgvliet is:

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Het hart van de wijk

borgvliet
Foto: Andrea Korstanje

Echt een blikvanger van de wijk: De Antonius Abt – vroeger een kerk, maar nu alweer jaren in gebruik als wijkcentrum met daarin ook het Doe-centrum met reparatiecafé, doorgeefwinkel, een atelier en meer. Als kerk én als wijkcentrum hét hart van de wijk.

De huizen: van klein…

borgvliet

Borgvliet kent een mix van huizen en bewoners. Kleine, karakteristieke huisjes en bescheiden rijtjeshuizen staan broederlijk met luxe villa’s in één straat. En ook de bewoners van allerlei pluimages gaan hier prima samen. Allemaal Borgvlieters, tenslotte!

… naar heel groot

borgvliet

Bij een rondje door Borgvliet kom je heel wat práchtige huizen tegen. Met name aan de rand van de wijk zijn heel wat villa’s te vinden.

Lekker landelijk

borgvliet

De wijk ligt helemaal in het zuiden van Bergen op Zoom, aan het randje van de stad. Van diverse kanten stap je daardoor zó de natuur in. En dat terwijl je op fietsafstand van de binnenstad zit.

Met geschiedenis

borgvliet

De naam is ontleend aan het daar bestaande Kasteel Borgvliet, dat aan een vliet, de Molenbeek, gelegen was. Uit 1214 stamt de eerste schriftelijke vermelding, waarbij de naam van de toenmalige heer als Witto de Burchfliet werd geschreven.

In 1570 werd het kasteel door het water verzwolgen. De kapel bleef echter bestaan. Deze stond aan de tegenwoordige Borgvlietsedreef, waar nu de Scheldeflat staat en werd vernield tijdens de 80-jarige oorlog. In 1810 werd Borgvliet bij Bergen op Zoom gevoegd.

En een eigen molen

borgvliet molen

Nog een blikvanger: molen De Twee Vrienden aan de Oude Huijbergsebaan. Een ronde stenen bergkorenmolen, gebouwd in 1890 door Jean Baptist Janszoon en J. Elst. Wil je er eens binnen kijken? Bezoeken kan op afspraak en een rondleiding met een groep kun je boeken bij VVV Brabantse Wal.

En een eigen voetbalclub

fc borgvliet

Op 22 november 1922 werd de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging Houdt Moedig Stand, R.K.V.V. Borgvliet, opgericht, later FC Borgvliet. In eerste instantie voetbalde de club op een stukje heide onder de Zuidgeest (thans Franerexfabriek op de Heimolen). De doelpalen waren gemaakt van mastbomen waarop een dwarslat werd getimmerd. Na elke wedstrijd moest alles weer worden afgebroken.
Later werd een weiland van Jan van Loon, nabij de Heimolen, gehuurd. Dit terrein was in de wintermaanden onbespeelbaar, het was dan een modderpoel.
Toen de vereniging levensvatbaarheid bleek te hebben werd onder de inwoners van Borgvliet een financiële actie gehouden. Van de opbrengst konden de doelpalen en shirts worden gekocht.
In 1924 kreeg de vereniging de beschikking over een terrein aan de Antwerpsestraatweg, tegenover het latere sportpark De Brombeer. Inmiddels is FC Borgvliet verhuisd naar het sportpark in de nieuwe wijk de Markiezaten.

Borgvlietse cijfers

borgvliet cafetaria

 

Door de jaren heen heeft Borgvliet heel wat voorzieningen verloren. Gelukkig zijn er ook nog wel wat over, waaronder een cafetaria, kleine ondernemingen en basisschool Het Palet, waar diverse zorginstellingen in gevestigd zijn.

De cijfers: 

Aantal inwoners: 2460
Aantal mannen: 1235
Aantal vrouwen: 1225
Percentage tot 14 jaar: 19%
Percentage 15 tot 24 jaar: 12%
Percentage 25 tot 44 jaar: 27%
Percentage 45 tot 64 jaar: 26%
Percentage ouder dan 65 jaar: 17%
Ongehuwd: 44%
Gehuwd: 44%
Gescheiden: 8%
Verweduwd: 4%
Oppervlakte Nieuw Borgvliet (Bergen op Zoom)
Totale oppervlakte: 114 hectare

Indebuurt wil jouw mening weten:

Wat vind jij van Borgvliet? Mis je nog dingen in de wijk, is er nog verbetering mogelijk? Mail het naar [email protected] of voeg het toe op Facebook. Wij horen het graag!

 

 

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶