Hendrik en Willem exposeren leutkunst in de binnenstad: ‘Kijk, dit zijn twee halve zolen’

expostie hendrik boot willem hoedelmans vastenavend leut voor later.j
Je vindt de expositie vanaf 29 januari in de etalage in de Moeregrebstraat. | Foto: indebuurt

‘Leut voor later’, dat is wat je de aankomende weken kunt bekijken achter de ruiten van het voormalige Japans restaurant Suki Yaki in de Moeregrebstraat. Kunstenaars Hendrik Boot en Willem Hoedelmans zijn druk met het inrichten van hun expositie, die opent op zondag 29 januari.

“Dit is pas echt achter de schermen”, grapt Willem van achter de ‘schermen’ van zwarte doeken waarop de schilderijen van Hendrik komen te hangen. Wat nu nog in dozen zit of verpakt is in bubbeltjesfolie, is straks vierentwintig uur per dag te zien voor iedereen die voorbij komt. “Een toplocatie zo bij het Beurspleintje”, aldus Hendrik.

‘Net een huwelijk’

Terwijl Willem het laatste schilderij uit de eerste reeks ophangt, roept hij zijn collega erbij: “Eens kijken wat we allemaal gebrouwen hebben, Hendrik.” Die werpt er eens een blik op. “Ja, voor de eerste poging in deze uitstalling is dit wel goed.” De twee kunstenaars weten precies wat ze aan elkaar hebben, want ze hebben zeker al tien keer samen geëxposeerd. Hoe dat is? “Het is net een huwelijk”, aldus Willem.

Vastenavend in korte broek

De expositie inrichten is een hele klus en trekt aardig wat bekijks. “Mooi hè”, roept Willem met een schilderij nog in zijn handen naar een nieuwsgierige voorbijganger. “En het is nog te koop ook!” Al zijn ze heel wat uren bezig met het inrichten: het meeste werk van de Bergse kunstenaars zit ‘m natuurlijk in het maken van de werken. Uren en uren. Hoeveel? “Moet je niet willen bijhouden, dat is het niet leuk meer”, aldus Willem.

Mooi hè! En het is nog te koop ook!

Hendrik was deze zomer in zijn korte broek in ieder geval al druk bezig met zijn vastenavendschilderijen. “Maar er zitten ook oudere werken in deze expositie. Het begint met foto’s, die zijn de inspiratie – maar nooit het uitgangspunt. Zo combineer ik ook dingen. Ik probeer in het schilderij de sfeer te vangen vanaf de zijlijn. Want het mooie is: de café-eigenaren van de kroegen op het doek zien deze taferelen niet zoals ik ze zie, die zijn druk met tappen.”

Lees verder na de foto >

vastenavend expositie bergen op zoom
Willem, druk bezig met het opstellen van de expositie. | Foto: indebuurt

Twee halve zolen

Willem is volgens hem meer van de dynamiek van het vastenavendfeest. Hij maakt namelijk sculpturen. “Kijk, dit zijn twee halve zolen”, wijst Willem naar een van zijn werken. “Het zijn ook écht twee halve zolen, krullen van een fietszadel, schoenen van mijn vrouw en pingpongballen. Veel mensen zouden deze dingen zomaar weggooien, maar ik verzamel veel en bedenk wat ik ervan kan ik. Al moet je misschien wel een beetje gek zijn om dat te zien”, zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht.

Uitdaging

De expositie is geregeld door Kunst Forum, een organisatie die lege etalages als die van de Japanner vult met kunst. De mannen zijn er maar wat blij mee. “We zouden eigenlijk vorig jaar al exposeren, maar dat viel een beetje in het water met corona en alles dat niet door ging”, vertelt Hendrik. Willem ging speciaal voor het nieuwe motto nog even aan de slag met een aantal nieuwe sculpturen. “Het was kort dag, maar je moet jezelf een beetje blijven uitdagen. En zoals je ziet, is dat aardig gelukt.”

De werken bekijken

Kortom: leut voor later, als Vastenavend voorbij is. “Voor op de koffietafel of boven de bank”, aldus Hendrik. Je vindt de expositie van Willem en Hendrik zowel in de etalage aan de voorkant van het restaurant in de Moeregrebstraat als achter de ramen aan de zijkant van het pand. Prins Wannes III zorgt op zondag 29 januari om 15.00 uur voor de feestelijke opening. De kunst blijft staan tot eind februari.

Meer nieuws:

Meer in deze categorie

Genieten van Bergen op Zoom

Ga naar “Indrukwekkend: dit betekenen de nieuwe foto’s in het Markiezenhof”

Indrukwekkend: dit betekenen de nieuwe foto’s in het Markiezenhof

the hero in you foto's markiezenhof bergen op zoom expositie
Ga naar “5 x de Scheldeflat: zo zag het enorme gebouw op Fort-Zeekant er vroeger uit”

5 x de Scheldeflat: zo zag het enorme gebouw op Fort-Zeekant er vroeger uit

Bergen op Zoom: Borgvlietsedreef; het hoogste punt van de Scheldeflat in aanbouw. 1970
Ga naar “Koningsdag 2023: dit is er te doen in Bergen op Zoom”

Koningsdag 2023: dit is er te doen in Bergen op Zoom

koningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39”

AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99”

Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Zuivelhoeve roomyoghurt of Boer’n vla van € 2,49 voor € 0,99”

Zuivelhoeve roomyoghurt of Boer’n vla van € 2,49 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Kermis”

Kermis

 • Van 7 apr t/m 16 apr
kermis boulevard attractiekermis boulevard attractie
Ga naar “Op de T Festival”

Op de T Festival

 • 18 mei 2023
wilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaartwilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaart
Ga naar “Koningsdag in Bergen op Zoom”

Koningsdag in Bergen op Zoom

 • 27 april 2023
koningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veldkoningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veld
Ga naar “90’s No Limits”

90’s No Limits

 • 13 mei 2023