7 x wegdromen bij oude foto’s van de Steenbergsestraat
De Hoogstraat, Zuivelstraat en de Kremerstraat: het zijn wegen die naar de kern van de Bergse binnenstad leiden. Ook de…
Van de kruising met de Steenbergsestraat tot aan Westersingel: van het begin tot het eind kijk je je ogen uit in de Lievevrouwestraat. Toch is er één pand – los van de Gevangenpoort – dat je aandacht trekt. Op de hoek met de Londonstraat staat een sierlijke, crèmekleurig pand met de naam London. Wat is het verhaal hier achter?
Kijk je in de Lievevrouwestraat bij nummer 41 van de stoep tot aan de nok, dan valt er van alles op. In de gevel zijn engeltjes verwerkt, het pand blijkt uit 1647 te komen en kleine mannetjes met felgekleurde kleren lijken een potje bier te drinken. De gevel vertelt daarmee de vroegere functie van het pand.
Toen de gevel van deze plek in de Lievevrouwestraat in 1647 werd uitgebreid en opgeleukt, zat er een brouwerij in dit pand gevestigd. Volgens Brabants Erfgoed is het gebouw zelfs nog ouder dan het jaartal dat op de woning staat. In de stijl van de renaissance werd het gebouw maximaal versierd met stenen pilaren, bloemslingers, engeltjes, maskers en andere sierlijke vormen. Veel details waren volgens Brabant Erfgoed vroeger uitbundiger gekleurd dan tegenwoordig het geval is.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Dat vroeger op nummer 41 bier werd gebrouwen, is nog steeds aan de afbeelding in de gevel te zien (zie foto hierboven). Sinds in ieder geval 1626 was het pand in gebruik als brouwerij, blijkt uit Monumentenlijst Bergen op Zoom. Toch zitten de kleuren op de gevelversiering niet al eeuwenlang op de groene bierton of het gele kostuum van de brouwer. Bij de restauratie in 1978 werd de beschildering zoveel mogelijk hersteld.
Naast een brouwerij heeft er ook een koffiehuis en handel in ijzerwaren op deze locatie gezeten. Ook zat er een bloemenatelier, een outletwinkel en tegenwoordig een logistiek bedrijf.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Nadat het pand aan de Lievevrouwestraat in de zeventiende eeuw werd gepimpt, werd het door latere eigenaren hier en daar aangepast. De stenen geveltop maakte plaats voor een horizontale houten bovenkant en de ramen kregen een zesruits schuifvensters. Pas in de negentiende eeuw is er een gietijzeren winkelpui aangebracht. Daarnaast was het gebouw jaren geleden nog mintgroen, terwijl het tegenwoordig meer gebroken wit is.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken