Drie genomineerden voor de Erfgoedprijs: zo mooi is Halsteren

Door Irma van Schaijk 15 juli 2017

Er zijn drie genomineerden voor de Bergse Erfgoedprijs en indebuurt Bergen op Zoom licht deze drie kandidaten uit. Vandaag nummer drie: de gidsen van de dorpswandeling door Halsteren.

“Halsteren is zo mooi, en veel mensen weten dat niet eens,” vinden de zes leden van de werkgroep gidsen/suppoosten van de Heemkundekring Halsteren/Lepelstraat.  Daarom startten zij vorig jaar een speciale rondleiding door Halsteren, onder andere naar de Martinus- en Quirinuskerk, de begraafplaats en het Heemhuis en de Heemtuin.

martinuskerk

De route zelf gaat door de Dorpsstraat, de Nieuwstraat, Kromstraat, Mussengevecht, Kerkpad en de Beeklaan en is op zich al een bezienswaardigheid. “Het westelijk deel van de Dorpsstraat ligt precies op de Brabantse Wal,” zegt Wout Huijgens van de werkgroep. “Maar de focus ligt vaak op Bergen op Zoom en Woensdrecht.”

Een begraven schat

De gidsen zitten vol mooie verhalen. Over de schat in de tuin van Marijn van der Rijzen, over de heilige Quirinus (waar de naam Krijnen van afgeleid is) die aan een molensteen in het water werd gegooid, over de gebrandschilderde ramen van de kerk, de unieke planten en bloemen op de begraafplaats en nog veel meer.

In december 2016 vond de eerste wandeling plaats, waarbij extra activiteiten in en rond de monumenten werden ingezet om het publiek naar de monumenten te laten komen. Leerlingen van VMBO Steenspil uit Halsteren zorgden voor aankleding met bloemwerk, leerlingen van het CKB traden in beide kerken op en bij het oude kerkhof zijn werden oude historische stukken tentoongesteld. Het aantal bezoekers overtrof alle verwachtingen. In april dit jaar organiseerde de werkgroep de tweede Halsterse Historische wandeling. Doel van het project is het besef van de Halsterse historie verder uit dragen, niet alleen de monumenten, maar ook het stratenplan van het dorp.

mussengevecht

Jury kiest de winnaar

Op 21 juli mogen de drie kandidaten hun project presenteren voor de jury van de Erfgoedprijs. Andere kandidaten zijn Eric Elich over de vergeten Bergse kunstenaar Dries Giezen en het project De Beer op Fort de Roovere. Op vrijdag 8 september, tijdens de start van de Open Monumentendag, wordt de winnaar bekend gemaakt.

Lees ook: Eric Elich over de vergeten Bergse kunstenaar Dries Giezen en De beer van Fort de Roovere.

adv.