Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Corine Heijmans schildert het verhaal van haar vader

Door Irma van Schaijk 13 oktober 2017

De vader van de Bergse kunstenares Corine Heijmans moest als jonge marinier naar Nieuw Guinea. Geïnspireerd door zijn verhalen schilderde Corine diverse kunstwerken. Deze zijn te zien op de expositie ‘Zou alles daar anders zijn?’ in de Arsis Galerie in het Annastraatje.

“Mijn vader maakte er altijd spannende verhalen van,” vertelt Corine. “Hij moest bijvoorbeeld hoge pieten met een bootje ergens naar toe brengen, en dan in zijn eentje over een donkere rivier weer terug.” Corine was al een tijd bezig met het schilderen van de natuur, toen zijn verhalen weer naar boven kwamen. “Ik wilde weten hoe hij dat beleefd had, hoe het daar was.” Ze ging op zoek naar boeken en afbeeldingen van Nieuw Guinea. “Mijn vader is al overleden, maar in de schoenendoos van mijn moeder vond ik nog wel informatie, onder andere een oud krantenknipsel waarin mijn vader geïnterviewd werd toen hij afreisde.”

 

In een hangmat

De lust tot reizen heeft Corine dus duidelijk niet van een vreemde. “Ik ben wel eens naar de binnenlanden van Suriname geweest, zonder man, zonder kinderen, alleen met een vriendin. We sliepen in hangmatten en werden wakker met het geluid van brulapen en de stromende rivier. Geweldig.” Nu ze zo bezig is met Nieuw Guinea wil ze dat land dan ook graag met eigen ogen zien. “Volgend jaar ga ik. Niet op vakantie, maar om daar werk te maken. Ik ben me nu al aan het voorbereiden.”

 

Alleen in een ver land

Maar, benadrukt ze: haar expositie bij Arsis is méér dan het verhaal van haar vader. “Bij de opening was hier iemand die uit Kroatië was gevlucht. Door mijn werk voelde hij dat moment ineens weer: hij was echt geraakt. De expositie gaat over hoe het is om alleen in een ver, vreemd land te zijn. Dat kan op vele manieren uitgelegd worden.”

arsis

Te zien

De expositie van Corine ‘Zou daar alles anders zijn’ is te zien tot eind oktober in de galerie in het St. Annastraatje (waar voorheen de Skateboardwinkel zat). De galerie is geopend op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op koopzondag. Entree is gratis.

arsis

adv.