Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De stad in een ander jasje: het Bergen op Zoom van vroeger en nu in foto’s

Door Joost Verdult 19 augustus 2019

Tijden veranderen, daar ontkom je niet aan. Waar oude gebouwen vroeger gewetenloos gesloopt werden om plaats te maken voor auto’s of ‘moderne panden’, worden oude gebouwen tegenwoordig gekoesterd. Of het slopen van gebouwen een slimme keuze was, is een punt waar iedereen anders over denkt. Wat je niet zomaar kan veranderen, zijn de feiten op beeld. Kijk mee hoe Bergen op Zoom er vroeger en nu uitzag in foto’s.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Volgend station: metamorfose van Bergen op Zoom

Foto: West-Brabants Archief
Foto: Jurgen Kwisthout

Naast de bomen en auto’s die er op de tweede foto niet zijn, ligt het grootste verschil van de Stationsstraat in de verte: het station van Bergen op Zoom. Het sierlijk stationgebouw uit 1869 werd in 1970 gesloopt om er een combinatie van een ufo en een bunker neer te zetten. Een gelukje: over het algemeen zijn de mooie panden in de Stationsstraat wél behouden.

Lucervoor en Lucerna

Foto: West-Brabants Archief
Foto: Jurgen Kwisthout

In 1985 had Bergen op Zoom nog een eigen wolkenkietelaar, zoals je op de foto ziet. Met elf verdiepingen is het tenslotte slechts een flatje dat net de wolken aantikt. Waar de Lucerna in de jaren zestig gemaakt werd, was het in 2005 weer tijd om de boel af te breken. Maar dat is nog niet alles. Want de huizen die nu aan de Paradeplaats liggen, die waren er toen ook nog niet. Waar het een verdwijnt, wordt ergens anders plaatsgemaakt voor iets nieuws.

Hof van de markiezen

Foto: West-Brabants Archief
Wat een plaatje. Foto: Jurgen Kwisthout

In de afgelopen eeuwen heeft het Markiezenhof verschillende functies en bewoners gehad. Kijken we naar het uiterlijk van het stadspaleis, dan zien we een groot verschil als we de eerste afbeelding met de tweede vergelijken. Op de replica van de prent uit 1739 zie je namelijk geen ‘uitje’ op de toren (want zeg eerlijk, daar lijkt het wel op). Oorspronkelijk heeft dit ‘uitje’ er wel opgezeten, maar eind 17e eeuw is het topje van de toren verdwenen. In de vorige eeuw is het geheel weer in oude glorie hersteld, net zoals het héél vroeger was. Daarnaast zie je dat de arcades (de bogen rechts) zijn dichtgemaakt. En inderdaad: tegenwoordig is dit stukje Markiezenhof gewoon weer open.

Sesam open u

Foto: West-Brabants Archief
Foto: Jurgen Kwisthout

De grootste verschillen zijn hier niet te vinden aan de Gevangenpoort, maar wat je vóór het monument ziet. Want de Westersingel, die was er vroeger niet. De huizen van de Rijkebuurtstraat waren als het ware vastgegroeid aan de Gevangenpoort. Tenminste, aan de linkerkant. Rechts was er een open erf tussen de Gevangenpoort en het eerste huis. En andere belangrijke verandering zie je overal: de auto’s nemen het plaatje over. En laat dat blik op wielen nu nét de reden zijn waarom besloten werd om de Westersingel aan te leggen.

Lees meer:

politie bergen op zoom politiehond jaar 2000

De sterke arm der wet door de jaren heen: 7 x politie in Bergen op Zoom

Arresteren, achtervolgen en bekeuren: deze week blikken we terug in het verleden van de politie in B...
oude zwembaden zwemmen zoutwaterbad bergen op zoom

Neem een duik in de Bergse geschiedenis: baantjes zwemmen deed jij vroeger hier

Watertrappelen, schoolslag of de vlinderslag. Wij zijn waterratten pur sang. Waar we in zwembad De M...
verkeersongelukken bergen op zoom snelweg vrachtwagen sleepwagen takelwagen

De brokkenpiloten van toen: verkeersongelukken in Bergen op Zoom

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs met automatische remsystemen, motorhelmen en airbags gaat...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.