6 x naar het museum in en om Bergen op Zoom: van draaimolen tot Prinses Paulientje

Door Irma van Schaijk 8 november 2017

 Er is in Bergen op Zoom zoveel moois te ontdekken! Zo is het Markiezenhof natuurlijk ons bekendste museum, maar er is meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koffiemuseum, een oorlogsmuseum, een museum met Prinses Paulientje of een gereedschaps- en ambachtsmuseum? Dat vind je allemaal gewoon hier in de buurt.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Koffiemuseum de Klokgevel

klokgevel koffiemuseum

In De Klokgevel, het koffiemuseum in Steenbergen, doe je echt een stap terug in de tijd. Behalve heel veel koffie- en theemerken vind je hier ouderwetse koffiemolens, koffieblikken, serviezen, theemutsen, D.E. boekjes, reclamemateriaal en nog veel meer. Alles wat je maar over koffie (en thee) zou willen weten!

Eigenaar Jan Borst was eerst puur verzamelaar. Maar sinds enkele jaren heeft hij dit sfeervolle museum in Steenbergen. Jan geeft graag rondleidingen aan bezoekers en weet van alles over zijn verzameling te vertellen. Een heel apart museum, waar je zeker een keer geweest moet zijn!

Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.koffieverzameling.nl.

 

Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Koffiemuseum de Klokgevel musea

vandaag gesloten

Kaaistraat 14, Steenbergen

Bekijk meer:musea

Museum het Markiezenhof

De parel van Bergen op Zoom en een boeiend museum: Het Markiezenhof. Het is niet alleen een van de fraaiste stadspaleizen van West-Europa, gebouwd in de late 15e eeuw, en ooit het woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Maar het is ook een prachtig stukje verleden. In de Stijlkamers is ook nu nog te zien hoe de markiezen toen leefden, zo is er bijvoorbeeld nog een slaapkamer en eetkamer uit die tijd te zien.

Wat vind je in het Markiezenhof? Het kermismuseum op de bovenverdieping met een schitterende collectie van bijvoorbeeld taferelen van de middeleeuwse jaarmarkten, een anatomisch kabinet, de cinematograaf en de miniatuurkermis met vele mini-attracties. Je kijkt je ogen uit. Het kermismuseum is vooral ook leuk om eens met de kinderen heen te gaan!

Behalve deze vaste exposities toont het Markiezenhof ook wisselende tentoonstellingen. Om te zien wat er momenteel te zien is, kun je kijken op www.markiezenhof.nl.

 

Foto: Het Markiezenhof
Kermismuseum, foto: Zoover
Stijlkamers

Het Markiezenhof musea

vandaag gesloten

Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom

Bekijk meer:musea

Het oorlogsmuseum

oorlogsmuseum Ossendrecht
Foto: oorlogsmuseum Ossendrecht

Het Oorlogsmuseum in Ossendrecht is een privémuseum, opgericht door Jan de Jonge. Jan heeft zijn hele leven souvenirs van de Tweede Wereldoorlog verzameld en het verzamelen is een ware passie geworden. Daarom heeft hij er een museum van gemaakt! Jan vindt het heerlijk anderen laten genieten of ‘griezelen’ van zijn verzameling, dus kom eens langs! Jan heeft vele verhalen te vertellen over zijn verzameling, daarom is het zeker een boeiend bezoekje!

Meer informatie en openingstijden: www.oorlogsmuseumossendrecht.nl.

 

Foto's: oorlogsmuseum Ossendrecht

Het Oorlogsmuseum musea

Putseweg 60, Ossendrecht

Bekijk meer:musea
 

Gereedschaps- en ambachtsmuseum De Holle Roffel

holle roffel

De Holle Roffel in het dorpje Kruisland is een ambachts- en gereedschappenmuseum. Pure nostalgie als je hier binnenstapt! Alleen de locatie al is bijzonder, want de Nederlands Hervormde kerk op de Markt in Kruisland is een kerk met een bijzondere uitstraling uit 1487. Er zijn bijvoorbeeld oude gereedschappen, keukenspullen, woonaccessoires. Van houtschaaf tot koffiemolen, van koekblik tot gietijzeren strijkijzer, het is hier allemaal te vinden. Al met al een bijzondere collectie. Of je zó het huis van je grootmoeder binnenstapt! Het museum is dus zeker een bezoekje waard!

Voor meer informatie en openingstijden kijk je op www.deholleroffel.nl.

De Holle Roffel musea

Markt 20, Kruisland

Bekijk meer:musea

Museum den Aanwas

aanwas

Het museum is gehuisvest in Ossendrecht, in een woning uit 1743. Veel in deze woning is nog zoals het vroeger was; je stapt er zó terug in de tijd. Er is onder andere een fraaie stijlkamer met bedsteden, een origineel ingerichte keuken en een stamineeke (café), waar je iets kunt gebruiken. Daarnaast vind je in de prachtige kelder archeologische vondsten uit de omgeving. Bovendien kom je op zolder op een heus dorpsplein met oude ambachten.

Wist je trouwens dat Ossendrecht bovendien twee hele beroemde inwoners heeft gehad? Dat zijn namelijk Prinses Paulientje (de kleinste vrouw ooit: 61 cm) en Zuster Marie Adolphine (heilig verklaard), twee bijzondere dames waar je meer over leert in dit museum. Dus zeker de moeite waard!

Kijk voor meer informatie en openingstijden op: www.hkkhetzuidkwartier.nl.

Foto's: Museum Den Aanwas

Museum den Aanwas musea

Aanwas 29, Ossendrecht

Bekijk meer:musea
<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶