Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stel er gaat iets mis in de kerncentrale van het nabijgelegen Doel: weet jij wat je moet doen?

Door Joost Verdult 22 november 2019

De kerncentrale van het Belgische Doel staat in vogelvlucht een dikke vijftien kilometer hiervandaan. Er wordt zo veilig mogelijk gewerkt in de nucleaire omgeving, dus een ongeluk in de kerncentrale ligt niet voor de hand. Al is het zeker ook niet ondenkbaar. Maar wat moet jij in Bergen op Zoom doen na een kernongeluk? Hoewel we het nooit hopen mee te maken, heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant toch een lijstje met do’s en dont’s opgesteld. 

Om je voor te bereiden op een eventueel kernongeluk waar de bevolking van Bergen op Zoom last van heeft, adviseert de veiligheidsregio om na te denken over plekken waar je heen kan als je moet evacueren. Daarnaast is het goed om te weten hoe je de ventilatiekanalen van je huis afsluit en is het volgens de organisatie goed om een noodpakket in huis te hebben, voor het geval je langere tijd binnen moet blijven.

(Tekst loopt verder onder de foto)

jodiumtabletten bergen op zoom
De afstand tussen de kerncentrale en Bergen op Zoom is verwaarloosbaar. Foto: Google Maps

Wat te doen na een kernongeluk

Op het moment dat er daadwerkelijk een kernongeluk is gebeurd, kan er een de radioactieve wolk richting Bergen op Zoom waaien. Wanneer dat ooit zou gebeuren, zijn er volgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant verschillende manieren om jezelf te beschermen. Afhankelijk van het dreigende gevaar kan het gaan om het advies om te schuilen, het uitdelen van jodiumtabletten en het evacueren van bewoners tot de mogelijkheden horen.

Radioactieve wolk op komst

Hangt er een radioactieve wolk in de lucht, maar is het gevaar nog niet in de buurt? In dat geval moet je je voorbereiden op het feit dat je maximaal 24 uur binnen moet blijven. Als je op je werk bent, ga je naar huis en zorg je voor een noodpakket. Heb je kinderen? Dan haal je ze zo snel mogelijk op van school of de kinderopvang. Wanneer je thuis bent, wordt geadviseerd om voldoende levensmiddelen bij elkaar te sprokkelen en voor een voorraad drinkwater te zorgen.

(Tekst loop door onder de video)

Gevaar in de buurt

Komt de radioactieve wolk dichterbij? Dan gaat het luchtalarm af en krijg je een NL-Alert. Dit is het teken dat je naar binnen moet gaan. Wanneer je in een auto zit, wordt geadviseerd om rampenzender Omroep Brabant in te schakelen. Het is belangrijk om de ventilatie van je auto uit te schakelen. Ben je niet de enige op de weg en staan er lange files? Dan kan je beter schuilen in een gebouw. Het is belangrijk om binnen te blijven en om ramen, deuren en ventilatiekanalen te blokkeren. Denk aan een afzuigkap, toiletrooster of ontluchtingskoker.

Goed om te weten

In verband met mogelijke besmettingsgevaar kan je geen kraan- en regenwater of bladgroenten eten of drinken. Na een kernongeluk, gebruik je dus alleen voorverpakte voedingsmiddelen. Daarnaast is het belangrijk om huisdieren binnen te houden en om mensen én dieren die toch buiten zijn geweest, niet met blote handen aan te raken. Zij kunnen namelijk besmet zijn. Wanneer mensen of dieren toch buiten zijn geweest, moeten zij afgespoeld worden met water. Hoe eerder je dit doet, hoe kleiner de blootstelling aan straling is. En last but not least: ga niet te veel bellen. Hiermee voorkom je overbelasting van het netwerk, waardoor hulpverleners minder goed bereikbaar zijn. Weten wat je na een kernramp moet doen? Je vindt het hier.

Laatst legde we je uit wat de link is tussen de jodiumpillen die je ooit ontvangen hebt en de kerncentrale die net over de grens staat. 

Lees meer:

jodiumtabletten bergen op zoom

Dit is waarom jij jaren terug jodiumtabletten van de gemeente kreeg

Misschien liggen ze in je meterkast of in de lade in je badkamer: jodiumtabletten. In 2013 werden de...
politie

Stel, je belt 112. Hoe snel is de politie in Bergen op Zoom dan bij je?

Stel, er is iets heel erg mis en je hebt de politie nodig. Nu meteen. Je belt 112 en dan... tja, hoe...
Jeugdoverlast Bergen op Zoom politie bergen op zoom carrousel festival agent tim michael

Kijkje achter de schermen bij de politie: ‘Sommigen vergeten dat wij ook gewoon mensen zijn’

Verkeersboetes uitschrijven of toezicht houden tijdens het uitgaan in het weekend. De kans is groot ...

adv.