Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Plan om grijze container maandelijks te legen: zo voorkom je een volle bak

Door Joost Verdult 11 juli 2019

‘Afval bestaat niet’. Het is een slogan van afvalophaaldienst Saver waarmee ze aangeven dat afval een tweede leven verdient. Ook wethouder Andrew Harijgens geeft in de BN DeStem aan dat het verwerken van afval op een beter manier aangepakt moet worden. Zijn voorstel: het restafval in de grijze container maandelijks ophalen, in plaats van iedere twee weken zoals nu het geval is. Maar hoe zorg  je ervoor dat de donkerkleurige bak niet vol raakt?

Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf laat weten dat het college op de hoogte is van de plannen. Nu is het de beurt aan de raad om te beslissen wanneer we de kliko’s aan straat mogen zetten. Komt het plan erdoorheen? Dan kan de strijd tegen het afval gestreden worden. Volgens de woordvoerder kan het plan een middel zijn om het afvalverbruik terug te dringen. “De kosten voor het verbranden van restafval zouden omlaag moeten, al zien we juist een stijging”, zo geeft hij aan.

Gebruik de grijze container minder

Maar hoe zorg je ervoor dat je grijze container minder snel vol is? Volgens Peter kan dat door afval beter te scheiden. Doordat je minder in de grijze kliko gooit, wordt de bak simpelweg minder snel vol. Neem als voorbeeld het blik dat sinds kort bij de glasbak weggegooid kan worden. Hoewel er nog geen officiële cijfers zijn, ziet de gemeentewoordvoerder persoonlijk al wel resultaat. “Als ik zelf blik weggooi, zie ik dat de bak redelijk vol zit”, vertelt hij. “Een blik heeft veel lucht in en om zich heen. Stel voor dat je dit bij het restafval zou doen, dan neemt dat veel ruimte in beslag. Met als gevolg dat de grijze bak eerder vol is.”

‘De kosten voor het verbranden van restafval zouden omlaag moeten, al zien we juist een stijging’

Zo werkt afval scheiden

We helpen even je geheugen opfrissen hoe het scheiden ook alweer werkt:

  • Plastic doe jij natuurlijk in de grote oranje container of in de ondergronds bak met ‘plastic’. Ook drankenkartons mogen hierbij.
  • Papier? Dat doe je in de container met de blauw deksel óf in de ondergrondse container waar ‘papier’ op staat
  • Groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) moet in de groene bak. Heb jij een ondergrondse container? Gooi het dan weg bij het restafval
  • Glas gooi je in de onder- en bovengrondse glasbakken
  • Textiel doe je in de onder- en bovengrondse bakken
  • In de paarse containers gooi je je elektrische apparaten weg. Is het apparaat te groot? Ga dan naar de milieustraat, dat geldt ook voor grof vuil
  • Tot slot: de grijze container of de ondergronds container met ‘rest’: die is natuurlijk voor het restafval

Voorkom afval bij de bron

Naast het scheiden van blik, plastic, gft-afval en papier, is er volgens Peter nog een mogelijkheid om je afvalverbruik laag te houden. “Als je ervoor zorgt dat je minder afval in huis haalt, hoef je ook minder te scheiden. Je bent dan al een stap voor”, vertelt de woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom. “Als je soms ziet dat een product twee of drie verpakkingen heeft, kan je voor jezelf zeggen: ‘nee, dat wil ik niet’. Op die manier voorkom je dat er nóg meer afval je huis binnenkomt.”

Afval scheiden doe je samen

Maak je gebruik van een ondergrondse container? Dan verandert er voor jou niets, al blijft het natuurlijk voordeliger én beter voor het milieu om je afval netjes te scheiden. Wij geloven in je: je kan het!

Lees meer

Bah! Maden in je Bergse kliko: zo voorkom je ze

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd mad...
weersverwachtingen bergen op zoom Verkoeling Bergen op Zoom Parasol binnenschelde plaat

Barbecueën in het park en meer! 5 x deze dingen mag je wel/niet doen deze zomer

Sinds een aantal weken genieten we weer van het zonnetje. Een groot deel van de Bergenaren pakt hun ...
politie handhaving boot varen binnenschelde

Oppassen! De politie houdt snelheidsduivels op de Binnenschelde in de gaten

Rechts heeft voorrang, te hard rijden in de bebouwde kom mag niet en door rood rijden is verboden. H...

Meer over

Gemeente

adv.