Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: vet of olie door het riool spoelen?

Door Joost Verdult 13 december 2019

Nadat het toetje op is en de borden van tafel worden gehaald, kan de afwas beginnen! De groente die over zijn doe je in een bakje, het kuipje van je kwark doe je bij het plastic en het vet waarin de biefstukjes gebraden zijn … in de wc dan maar? Dacht het dus niet. Maar hoe gooi je je vloeistoffen dan weg in de gemeente Bergen op Zoom, als het riool geen optie is?

Aan de hand van de voorlichtingswebsite nietinhetriool.nl krijg je een duidelijk overzicht van het afval waar je vanaf moet. Want soms kan het best lastig zijn om te achterhalen wat nu wel of niet door het riool van je woning mag.

Supervet

Is je gehaktbal, frikandel of oliebol gebakken? Dan is het vet of olie dat overblijft. En hoewel die gehaktbal uiteindelijk wel in riool komt, mag de olie of het vet daar absoluut niet in. De voorlichters van nietinhetriool.nl tippen je om de vette restanten in een plastic fles of een leeg melkpak te gieten en dat vervolgens bij een vetrecyclecontainer achter te laten. Dit vet kan je kosteloos achterlaten bij de milieustraat van Saver. Vergeet in dat geval niet je Saverpas, want die heb je nodig! Ook kan gebruikt vet ingeleverd worden bij de MCD en Nettorama. Gaat het om een klein restje in de pan? Veeg het dan weg met keukenrol.

Doekjes en medicijnen

Vet spoel je dus niet door het riool, maar lever je in bij de milieustraat in Bergen op Zoom. Maar hoe zit dat met doekjes, medicijnen en verf? Zoals je wel kan raden, kan je dit ook niet door je toilet spoelen. Zo zorgen de meeste vochtige doekjes verstoppingen in het riool en verstoren medicijnen en verf het waterzuiveringsproces. Doe de doekjes in de prullenbak, laat je verfresten achter in de milieustraat en breng je oude medicijnen naar de apotheek. Dan weet je zeker dat het riool niet verstopt raakt en het water helder blijft.

Lees meer:

MAG DAT: fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
hond bossen bergen op zoom lijn aangelijnd

MAG DAT: een boswandeling maken met de hond los van de lijn?

Op de dagen dat het even niet regent, is het heerlijk om een wandeling in het bos te maken. Maar ste...
geld inzamelen goede doelen bergen op Zoom

MAG DAT: op eigen initiatief geld inzamelen voor het goede doel?

Met de collectebus trek je door Bergen op Zoom zodat je geld kan inzamelen voor het goede doel. Bijv...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.