Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verkeerstellingen in Bergen op Zoom: daarom worden de voertuigen geteld

Door Joost Verdult 24 oktober 2020

Een kastje aan de kant van de straat met twee zwarte kabels die aan het wegdek vastgemaakt zijn. Regelmatig kom je deze systemen voor verkeerstellingen tegen in Bergen op Zoom. Maar waarom worden deze apparaatjes in de stad geplaatst?

De verkeerstellingen worden in Bergen op Zoom uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van het verkeer dat op een bepaalde plek in de stad rijdt. Ieder jaar telt de gemeente op vaste punten het verkeer, om zo goed inzicht te krijgen in de hoeveelheid gemotoriseerde voertuigen en de aantallen fietsers.

Stijging van het aantal fietsers in de stad

De gemeente Bergen op Zoom verwacht dat het aantal fietsers de komende jaren met ongeveer dertig procent stijgt. Om ervoor te zorgen dat die tweewielers met een gerust hart door de stad kunnen toeren, moet de gemeente zorgen voor de juiste voorzieningen voor fietsers. Door met verkeerstellingen te meten hoeveel verkeer er rijdt, krijgt de gemeente een beter beeld van de situatie op de weg.

(Tekst loopt verder onder de foto)

bergen op zoom verkeerstelling verkeersteller verkeer auto straat gevangenpoort singel westersingel geparkeerde parkeren auto auto's
Verkeerstelling aan de Westersingel. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Regionale verkeersmodel

De cijfers van de verkeerstellingen zijn ook nuttig voor het regionale verkeersmodel. Op welke manier jij iets merkt van dat regionale verkeersmodel? De uitkomsten van deze metingen worden bijvoorbeeld gebruikt voor geluidsberekeningen bij de bouw van woningen, de keuze van het type asfalt en het toekomstige wegontwerp. Om dit zo helder mogelijk te maken, zijn jaarlijkse tellingen op de hoofdwegen nodig. De gemeente geeft aan dat de meeste verkeerstellingen worden gedaan in het voor- en najaar. Dit omdat de situatie op de weg dan het meest nauwkeurig is.

Lees meer:

fietsverbod grote markt

‘Werd tijd’ tot ‘horeca zeikt overal over’: fietsverbod Grote Markt maakt online veel los

Opeens was het er: een fietsverbod op de Grote Markt. Doordat ondernemers aan het hoofdplein bang zi...
Gemeentelijke belastingen Bergen op Zoom parkeren

Betaald parkeren in Bergen op Zoom: tussen deze tijden moet je lappen voor je parkeerplaats

Wanneer je een parkeermeter in de straat hebt staan, komt het je waarschijnlijk bekend voor als je m...
verkeersbord fietsstraat auto te gast

[video] Fietsers zijn de baas! Zo ziet de nieuwe fietsstraat van de Halsterseweg eruit

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat: de fietsstraat aan de Halsterseweg is eindelijk kla...

adv.