Mysterie: waarom Bergenaren op 2 februari pannenkoeken eten
Meng bloem, ei, melk en boter met elkaar en je hebt een simpel pannenkoekenbeslag. Misschien wist je het niet, maar…
De Parallelweg, de Antwerpsestraat of de Antwerpsestraatweg. Het zijn drie een straat (of weg/straatweg) in Bergen op Zoom met andere aanduidingen. Waar zit dat verschil in? En hoe zit dat met andere woorden, zoals laan of dreef?
Laten we beginnen met het woord ‘straat’. Volgens overstraatnamen.nl stamt dit woord af van het Latijnse via strata. Strata is daarin een vervoeging van het werkwoord sternere dat onder andere uitspreiden en effenen betekent. De benaming straatweg is tegenwoordig ouderwets, al wordt daar hetzelfde mee bedoeld als straat. Een straat of straatweg is dus letterlijk ‘verhard’.
Maar hoe zit dat met een weg? Volgens de site die we raadpleegden, is de oorspronkelijke betekenis ‘vervoeren’ of ‘rijden’. Daaruit is de betekenis ‘route waarover men ruist’ ontstaan. In feite hetzelfde, alleen een nét andere benaming dus.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Ga je bij de Prins Berhardlaan de hoek om, dan kom je bij de Borgvlietsedreef. Wat is daar dan het verschil tussen? Een laan is een weg met bomen, iets dat in de Prins Berhardlaan nog duidelijk zichtbaar is. Toch is het volgens overstraatnamen.nl niet helemaal zeker dat een laan zo heet omdat er een rij met bomen staat. In het Middelnederlands was de betekenis eerder ‘zijweg, weg die een bepaalde eindbestemming met een hoofdweg verbindt’. Eerder in de vorm van een oprijlaan. De huidige betekenis ‘weg met bomen’ is dus minder oud dan je zou denken.
Dan wil je natuurlijk ook weten wat een dreef is. Ook daar hebben ze bij overstraatnamen.nl antwoord op. Een dreef – zoals de Borgvlietsedreef – is een brede landweg. Waarom dit is? Vroeger werd over deze wegen het vee gedreven (oftewel dreef). Hoewel een dreef, straat of een laan in Bergen op Zoom verschillende oorsprongen hadden, is het nu in veel gevallen slecht een naam die aan een weg met een rij huizen gegeven wordt.
In onze gids
Populaire rubrieken