Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Spelregels rond WhatsApp-groep buurtpreventie: dit kan en mag je doen

Door Joost Verdult 11 december 2019

Weet jij wat je moet doen als een onbekende man ’s avonds bij je buren naar binnen gluurt, terwijl ze op vakantie zijn? Naast de hulp van de politie, kunnen mensen in een wijk of straat elkaar ook ondersteunen. Om die reden is ooit het idee van buurtpreventie gestart. Omdat alles digitaliseert, wordt ook de burgerwacht mobieler. Maar op welke manier kan en mag in Bergen op Zoom een WhatsApp-groep in de vorm van buurtpreventie worden ingezet?

Dankzij het burgerinitiatief Buurtpreventie, houden inwoners van Bergen op Zoom in hun eigen wijk een oogje in het zeil. Dat kan op twee manieren. Met een hesje of fluorescerende jas kan je rondjes lopen door de straten óf je praat je wijkgenoten bij in een speciale WhatsApp-groep. Wij zoomen in op de laatstgenoemde optie.

(Tekst loopt door onder de Facebookpost)

Online sociale controle

‘Er kijkt een man bij nummer 23 naar binnen, terwijl die mensen op vakantie zijn. Wanneer je langskomt: houd het in de gaten’. Met een simpel WhatsAppje bereik je tegenwoordig ontzettend veel mensen. Door online met elkaar in contact te blijven, zorg je voor extra toezicht en sociale controle.

Tips en spelregels

Zoals je zelf misschien wel een meemaakt, kunnen gesprekken in een groepsapp chaotisch verlopen. Op de website van de gemeente Bergen op Zoom staan daarom een aantal tips om de groepsapp zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen:

  • Stel een minimale leeftijd van 18 jaar in. Alleen dan mag je bij de appgroep
  • Alleen deelnemers die in de eigen wijk of buurt wonen mogen in de groep. Een tip: laat een beheerder van een BuurtWhatsApp uit een andere wijk deelnemen. Zo kan hij of zij informatie tussen de groepen uitwisselen en wordt het bereik groter.
  • Laat de wijkagent weten dat er een buurtapp is. Het is niet dat de politie mee hoeft te lezen met de berichtjes, al is het goed dat de diender op de hoogte is van de digitale buurtpreventie.

Wat je moet doen bij een verdachte situatie

Heb je iets verdachts gespot? Meld dat dan bij de politie en ga niet voor eigen rechter spelen, geeft de gemeente aan. Bel in geval van nood altijd 112 en neem contact op met de politie. Heb je de hulpdiensten gebeld? Laat dat dan weten in de groepsapp. Zo voorkom je dat vijftig mensen aan de telefoon hangen met de politie.

De regels rond foto’s

Bij een incident in de straat, kan het handig zijn om foto’s te maken. Deze afbeeldingen kunnen later dienen als eventueel bewijs of vergroten de pakkans als de verdachte nog niet gepakt is. Wat je niet moet doen: deze foto’s op eigen initiatief op een platform zoals Facebook delen. Dit is volgens de privacywet niet toegestaan. De dader digitaal aan de schandpaal nagelen, dat mag dus niet.

Dit doet jouw wijk

Nu wil jij natuurlijk weten of jouw wijk ook meedoet aan buurtpreventie via WhatsApp. Via WABP.nl check je hoe zo’n groepsapp werkt. Iedere groep heeft een of meerdere beheerders die verantwoordelijk zijn voor de chat. Naast WhatsApp zijn er ook andere soortgelijke vormen waarmee burgers elkaar op de hoogte houden. Een voorbeeld hiervan is Nextdoor. Let wel op: mocht er écht een noodsituatie zijn, waarschuw dan de hulpdiensten. De online buurtpreventie in Bergen op Zoom is niet bedoeld om zelf het voorval op te lossen.

Lees meer:

tips inbreken bergen op zoom inbreker

Houd de dief! Met deze tips houd jij inbrekers zoveel mogelijk buiten de deur

Een ingetikte ruit of een geforceerde voordeur: een inbraak is het laatste waar je op zit te wachten...
politie bergen op zoom carrousel festival agent tim michael

Kijkje achter de schermen bij de politie: ‘Sommigen vergeten dat wij ook gewoon mensen zijn’

Verkeersboetes uitschrijven of toezicht houden tijdens het uitgaan in het weekend. De kans is groot ...
politie bergen op zoom politiehond jaar 2000

De sterke arm der wet door de jaren heen: 7 x politie in Bergen op Zoom

Arresteren, achtervolgen en bekeuren: deze week blikken we terug in het verleden van de politie in B...

Meer over

112 Gemeente

adv.