Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruud sprak in gemeenteraad over bezuinigingen: ‘Ik kan niet de enige zijn die overkookt van woede’

Door Joost Verdult 3 december 2020

De gemeente Bergen op Zoom gaf de inwoners van de stad in november een kans: praat mee over de schulden en bezuinigingen van de stad. De 31-jarige Ruud Elst was een van de tientallen Bergenaren die het podium pakte.

Niet alleen over de miljoenenschuld en de bezuinigingen van de gemeente Bergen op Zoom is hij somber, over de aanpak van het probleem is Ruud al helemaal niet te spreken. “Ik kook over van woede en kan niet de enige zijn hier in Bergen op Zoom”, vertelt hij.

‘Het is doodzonde wat hier in Bergen op Zoom gebeurt’

“Ik kan wel iets proberen, maar ze luisteren toch niet”, zo geeft Ruud met een gevoel van machteloosheid aan. “Het is doodzonde wat hier in Bergen op Zoom gebeurt. En wat ze van plan zijn, is misschien nog wel erger. Zoals het verkopen van het stadhuis. Het vertrouwen is weg. De ambtenaren hebben ons in het verleden te veel geschaad.”

Meepraten over de bezuinigingen in Bergen op Zoom

Ruud kreeg tijdens een digitale vergadering op 25 november vijf minuten spreektijd. Hierin sprak hij zijn zorgen uit over de situatie in de stad waar hij zo trots op is. Of eerder: zo trots op was. “Ik heb geprobeerd een kort en krachtig signaal af te geven. Ook ik denk zoals iedere inwoner en ondernemer hetzelfde over de bezuinigingen in Bergen op Zoom. We kunnen allemaal wel klagen en onder ieder Facebookbericht een grote mond geven, maar als niemand iets doet dan gebeurt er ook niks.”

Vertrouwen in de lokale politiek

De geldzorgen in Bergen op Zoom zijn volgens Ruud geen probleem van gisteren. De Bergenaar snapt dat de problemen niet alleen door de huidige ambtenaren veroorzaakt zijn, al moet de gemeente volgens hem nu actie gaan ondernemen. “Het is voor ons natuurlijk ook wel makkelijk”, geeft Ruud toe. “Voor de ambtenaren is het lastig om moeilijke beslissingen te nemen.”

‘De problemen rond de Nedalco zijn door anderen gemaakt, maar niemand neemt zijn of haar verantwoordelijkheid’

“De problemen rond de Nedalco zijn door anderen gemaakt, maar niemand neemt zijn of haar verantwoordelijkheid. Als je een beetje een stoere man of vrouw bent, geef je de fouten van toen toe en accepteer je de consequenties. Wat een oplossing zou zijn? Bezuinig als gemeente op jezelf, in plaats van op de burgers.”

Bezuinigen op ambtenaren

Hoewel de Bergenaren volgens Ruud de komende tijd de schulden van de stad moeten meebetalen en de monumenten in de verkoop gaan, denkt de gemeente er volgens hem niet aan om op zichzelf te bezuinigen. “De ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom blijven altijd buiten schot, terwijl de grootste kostenpost het personeel is. Je kan me niet vertellen dat de hoeveelheid ambtenaren efficiënter kan. Ik denk dat je makkelijk met tien procent minder personeel kan.”

‘De ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom blijven altijd buiten schot, terwijl de grootste kostenpost het personeel is’

Efficiënter werken

Dat de gemeente het best op zichzelf kan bezuinigen, is volgens Ruud duidelijk. Of dat daadwerkelijk gebeurt, betwijfelt hij. “Dat mensen daar elkaar een handje boven elkaars hoofd houden, geloof ik gerust. Er zijn binnen de gemeente nu te veel lagen en de aansturing klopt niet. Door middel van optimalisatie binnen de gemeente en met een efficiëntere werkwijze, heb je minder mensen nodig. Het klinkt bruut, maar dan heb je ook minder meningen en kan je sneller een knoop doorhakken. Neem een bouwvergunning, waar je vaak zes weken op moet wachten. Kan dat echt niet binnen twee weken?”

‘Neem een bouwvergunning, waar je vaak zes weken op moet wachten. Kan dat echt niet binnen twee weken?’

Vervolgstappen

Half december neemt de Bergse gemeenteraad een definitief besluit over de bezuinigingsmaatregelen voor de stad. Volgens Ruud is het voor de gemeente nu tijd om écht door te pakken. “Mijn punt is: stop met het halen van de burgers en ga bij je zelf ten raad. Ga de verbinding aan. Want iets meer, met iets minder mensen: het is echt mogelijk.”

Plannen van de gemeente

In de bezuinigingsplannen van de gemeente wordt ook gesproken over het bezuinigen op personeel. Volgens de BN DeStem gaat het om zestig banen, waardoor gemiddeld € 70.000,- bespaard wordt. Of Bergen op Zoom van deze bezuinigingsmogelijkheid gebruikmaakt, moet later blijken.

Lees meer:

mondkapje verplicht bergen op zoomstation treinstation bergen op zoom trein treinen ov openbaar vervoer perron spoor mondkapje mondmasker corona coronavirus reiziger covid covid-19

Per 1 december: op deze plekken in Bergen op Zoom is een mondkapje verplicht

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht...
afspraken gemeente bergen op zoom gratis stadskantoor Muskus-Os standbeeld os gemeente bergen op zoom

Gemeente waarschuwt: betaal geen geld voor een afspraak van rijbewijs of paspoort

Als jij voor afspraken naar de gemeente Bergen op Zoom gaat, is dat dan gratis of niet? Wanneer je e...
Carbidschieten bergen op zoom

Gemeente volgt advies veiligheidsregio: ook carbidschieten is tijdens jaarwisseling verboden

Het afsteken van vuurwerk is tijdens oud en nieuw eenmalig verboden. Dan maar een jaartje carbidschi...

adv.