Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Provincie en gemeente willen leegstand binnenstad aanpakken: ‘Niet meer alleen traditionele detailhandel en horeca’

Door Joost Verdult 20 november 2020

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Bergen op Zoom gaan aan de slag om de binnenstad een opfrisbeurt te geven, zo hebben ze vastgelegd in een overeenkomst. Vooral het voorkomen van de leegstand in de binnenstad van Bergen op Zoom en het levendig maken van het gebied heeft volgens ‘team Brabant’ topprioriteit.

De gemeente en provincie zien het al helemaal voor zich: een binnenstad waar de combinatie van wonen, werken en vrije tijd in balans zijn. Toch is het opvullen van de leegstand met die drie punten – wonen, werken en vrije tijd – volgens partijen een grote uitdaging.

Leegstand binnenstad Bergen op Zoom

Wethouder Jeroen de Lange is blij met de samenwerking met de grote broer. Volgens hem is de tijd dat de binnenstad meer biedt dan detailhandel en horeca voorbij. “In onze binnenstad veranderen en verrijken we de functies. Niet meer alleen traditionele detailhandel en horeca, maar ook wonen, leisure en dienstverlening zoals een advocatenkantoor.”

Samenwerkingen

De Bergse wethouder hoopt op een binnenstad waar meer samengewerkt wordt. “Je kan dan denken aan de koppeling tussen de binnenstad en de Binnenschelde, maar zeker ook tussen kennis en innovatie op het gebied van duurzame voedselproductie met bestaande bedrijvigheid. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we het Dablab, ons Agrofoodkenniscentrum, kunnen verbinden met de horeca in de binnenstad.”

(Tekst loopt verder onder foto)

Bovendeer schoenen winkel dicht leegstand
De gemeente en provincie willen samen de leegstand in de binnenstad aanpakken. Foto: Jurgen Kwisthout

Wonen en winkelen combineren

Door de afspraken die gemaakt zijn, kan de leegstand in de binnenstad volgens gedeputeerde Erik Ronnes worden aangepakt. “Het is een kans om dat mogelijk te maken én maatschappelijke opgaven in onze provincie aan te pakken op het gebied van woningen, klimaat en duurzaamheid. We doen dit ook met de andere grote en middelgrote steden in Brabant, die allemaal te maken hebben moeilijke vraagstukken in binnensteden.”

Vijfjarenplan

In de komende vijf jaar werken de partijen samen om Bergen op Zoom een nieuwe levendigheid te geven. Wat de concrete uitwerking van de plannen zijn, moet nog blijken.

Lees meer:

Kerstdiner zelf koken

Eenvoudig een héél bijzonder vijfgangendiner koken: met deze kerstboxen kan het

Jezelf en de visite verbazen met een écht bijzonder diner, dat je zelf hebt klaargemaakt? Daar hoef ...
aantrekkelijke woonplaatsen nederland aantrekkelijkste woonplaatsen nederland Mijn Gemak XL peperbus bergen op zoom stad huizen

Meest aantrekkelijkste woonplaatsen van Nederland: op deze plaats staat Bergen op Zoom

Bergen op Zoom behoort officieel tot één van de meest aantrekkelijkste woonplaatsen van Nederland, a...
boerenverdriet tantelouise vacatures bergen op zoom

Op de fiets naar je werk! 6 x de nieuwste vacatures in Bergen op Zoom

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten zes leuke...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.