Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: een boswandeling maken met de hond los van de lijn?

Door Joost Verdult 15 november 2019

Op de dagen dat het even niet regent, is het heerlijk om een wandeling in het bos te maken. Maar stel: je hebt een hond. Mag je dan zonder lijn een wandeling in de bossen van Bergen op Zoom maken of word je op de bon geslingerd als je hond niet aangelijnd is?

“Om te zorgen voor een plezierige woon- en leefomgeving voor iedereen gelden een aantal regels bij het uitlaten van uw hond”, zo geeft de gemeente aan. Om die reden zijn er regels opgesteld als het gaat om uitlaatgebieden en ruimplicht voor de grote boodschap van de harige viervoeter. Wanneer je je hond zonder lijn wilt uitlaten, zijn daar verschillende gebieden in de gemeente voor aangewezen. Ook wanneer je je hond in de bossen Bergen op Zoom uitlaat, zijn er gebieden waar je trouwe huisdier niet aan de lijn hoeft.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

hond bos bergen op zoom screenshot gemeente bergen op zoom
De donkerblauwe lijn geeft het gebied aan waar honden ongelijnd mogen rondlopen. Afbeelding: screenshot website gemeente Bergen op Zoom

Zonder lijn met de hond in het bos

Ga je met de hond naar Landgoed Lievensberg? Dan mogen honden vrij rondlopen, zolang ze maar op de paden blijven. Zoals je op de afbeeldingen hierboven ziet, geldt deze uitzonderingsregel voor de grote hoofdpaden van het bos. Laat je je hond loslopen op een plek waar dat niet mag? Als je gepakt wordt, kan je een rekening van 85 euro op je deurmat verwachten.

De reden achter het aanlijnen

In de meeste natuurgebieden staat aangegeven of een hond aangelijnd moet worden of niet. De reden erachter is simpel. Op het moment dat honden aangelijnd zijn, vormen ze geen gevaar voor vogels en wild dat in het bos leven, zo geeft Natuurmonumenten aan. Omdat honden jachtdieren zijn, is de kans aanwezig dat hun instinct geprikkeld wordt als ze dieren in de natuurgebieden ruiken. Daarom heeft Natuurmonumenten verschillende hondenlosloopgebieden ingericht. Deze worden aangegeven met borden op de locatie.

(Tekst gaat verder onder de foto)

bos honden bergen op zoom Vuilnisbak (1) prullenbak verboden honden
Op sommige plaatsen zijn honden niet welkom, zoals op het strandje op de Bergse Plaat. Foto: Jurgen Kwisthout

Hondenlosloopgebieden

Naast het bos in Bergen op Zoom, zijn er verschillende plekken in de gemeente waar honden de wildebras uit kunnen hangen. Wil je weten waar in het noordelijk gebied deze plekken aanwezig zijn? Hier vind je de plekken. Om de locaties in het zuiden te vinden, klik hier.

Lees meer:

groepsactiviteiten bergen op zoom hooikoorts Bos natuur groen bomen bos bergen op zoom

3 x de mooiste wandelroutes in het bos van Bergen op Zoom

Het bos van Bergen op Zoom is een ideale plek om even dat momentje voor jezelf te pakken. Zeker wann...
bos honden bergen op zoom Vuilnisbak (1) prullenbak verboden honden

MAG DAT: overal je hond los laten lopen in Bergen op Zoom?

Je hebt de puppycursus netjes gevolgd, je hond luistert ontzettend goed en elke uitlaatronde aanlijn...
hondjes

It’s so fluffy! 7 x Bergse hondjes op Instagram om bij weg te zwijmelen

Oh jongens, dierenplaatjes kijken op internet: we kunnen er geen genoeg van krijgen. En laten we nu ...

adv.