MAG DAT: met je elektrische fiets door de stad rijden?
Het was even wennen, maar ondertussen is het in de stad algemeen bekend: je mag fietsen in het centrum. Als...
Het lijkt soms wel een oerwoud in de straten van Bergen op Zoom: de wildgroei van onkruid op de stoep. Omdat je de grassprietjes niet een voor een eruit trekt, is de kans groot dat je voor een rigoureuzere aanpak gaat. Gewapend met chemische middelen ga je naar je voordeur, waarna je de stoep besprenkelt met een vernietigend gif voor het ongewenst groen. Maar mag dit wel?
Hoewel je vroeger het onkruid voor de deur van je huis met chemische middelen mocht bestrijden, is dit tegenwoordig verboden. En bij het woord ‘vroeger’ hoef je niet aan de jaren 50 te denken: pas in 2016 is het in Nederland verboden om op straten en wegen onkruid te bestrijden met chemische middelen. Partijen zoals Saver en de gemeente zelf mogen daardoor niet meer met verschillende onkruidverdelgers werken, zo laat de schoonmaakdienst van de gemeente weten op hun website.
Dat we die ‘chemische zooi’ niet op de stratenstenen mogen sproeien, daar kunnen we nog inkomen. Maar hoe zit het dan met minder agressieve middelen, zoals schoonmaakazijn of vloeistoffen die biologisch afbreekbaar zijn? No, nein, nee: ook dat mag niet. Deze middelen zijn volgens Saver ook schadelijk voor de gezondheid van de mensen en het milieu. Wanneer er een middel om onkruid gespoten wordt, komt een deel op straat terecht. Valt de regen vervolgens met bakken naar beneden, dan komen deze stoffen in het rioolwater, het oppervlaktewater en het grondwater terecht. Niet echt lekker dus.
(Tekst loopt verder onder de foto)
Hoe de gemeente en Saver het dan aanpakken? Met heet water of hete lucht. Combineer dit met vegen en borstelen met staalborstels en het onkruid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Goed om te weten: alleen bij jou voor op de stoep mag je geen chemische middelen meer gebruiken. In jouw eigen tuin, mag je nog doen wat je wilt. Hier geldt nog geen verbod om onkruid chemisch te bestrijden. Toch tast je op die manier wel het schone grondwater en oppervlaktewater aan. Denk er dus goed over na op welke manier jij van je ongewenste planten afkomt.
Aangeboden door Wecycle
In onze gids
Populaire rubrieken