Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: door rood rijden als er een politieauto, brandweer of ambulance achter je rijdt?

Door Emilie Klasen 7 juli 2020

Door rood rijden, dat mag natuurlijk niet. Maar wat moet je doen als je in de weg staat of voor een ambulance, brandweerwagen of politieauto rijdt? Mag door rood rijden dan wel? Onze collega’s van het AD zochten het uit. 

We vallen meteen met de deur in huis: nee, je mag ook niet door rood rijden wanneer hulpdiensten je willen passeren en je in de weg staat. Volgens de politie kan je er namelijk zelf voor zorgen dat je niet door rood hoeft te rijden. Door voldoende afstand te houden van de stopstreep of je voorganger bijvoorbeeld. Zo heb je, als de hulpdiensten moeten passeren, voldoende ruimte om te manoeuvreren. Wanneer de afstand tot je voorganger groot genoeg is? Als je de hele achterbumper van je voorganger kan zien.

Niet door rood rijden

Kan het écht niet anders en moet je toch een stukje naar voren ondanks het rode licht? Rij dan voorzichtig een paar meter naar voren, maar steek nooit de kruising over. Wat overigens ook niet mag, is de maximumsnelheid overschrijden als er een hulpdienst achter je zit.

(Tekst loopt door onder de foto)

melding politie bergen op zoom politieauto
Politiewagen met sirenes aan achter je? Ga zo veel mogelijk rechts rijden, zodat het voertuig kan passeren. Foto: ANP/Lex van Lieshout

Als er hulpdienst achter je rijdt

Nog even wat handige tips hoe je je hoort te gedragen als er een hulpdienst achter je rijdt. Zo is het op een rotonde bijvoorbeeld belangrijk dat je niet meteen de eerste afrit neemt. Je kan beter rondjes blijven rijden op de rotonde tot de ambulance, brandweer of politie de afslag heeft genomen. Probeer op de weg op tijd af te slaan of een parkeervak of bushalte op te zoeken. Het belangrijkste is dat je niet gaat stilstaan, blijf rijden! Ga zo veel mogelijk rechts rijden, zodat een hulpverleningsvoertuig kan passeren.

Lees ook:

abel amata voetballers bergen op zoom

Schwalbe! Deze 8 x (oud-)voetballers komen oorspronkelijk uit Bergen op Zoom

Dat wij in Bergen op Zoom best goed kunnen voetballen, is voor ons niets nieuws. Niet gek, met een b...
woningen te koop bergen op zoom

Sinds een week te koop: deze 12 x prachtige huizen in Bergen op Zoom

Vind jij het ook zo leuk om huizen in Bergen op Zoom te checken op Funda? Nou, wij dus ook! Afgelope...

Wat een veranderingen: 9 x oude plaatjes van Bergen op Zoom op Google Street View

Google Street View bestaat al een hele tijd. Regelmatig rijden de camerawagens door Bergen op Zoom o...

Meer over

112 Gemeente

adv.