Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vanaf 1 juli zijn Bergse evenementen weer toegestaan: maar wel met deze regels

Door Joost Verdult 3 juli 2020

Vanaf 1 juli zijn evenementen in Nederland weer toegestaan. Aan welke regels organisatoren zich moeten houden, verschilt per stad. Wat voor evenementen mogen vanaf juli weer in Bergen op Zoom gehouden worden?

Of evenementen in Bergen op Zoom door mogen gaan, hangt af van de regels die in de noodverordening van de gemeente zijn opgesteld. Sinds 30 juni zijn die noodwetten geüpdatet, maar wat staat hier concreet in?

Evenementenmachine komt langzaam op gang

Massale evenementen hoef je in Bergen op Zoom nog niet te verwachten, maar beetje bij beetje kunnen er weer feestjes, braderieën en buurtbarbecues worden gehouden. Gemeentewoordvoerder Erwin Stander verwijst naar de concrete regels in de noodverordening. “Als je die leest dan zie je dat er inmiddels al heel veel mogelijk is”, vertelt hij.

‘De anderhalve meter in acht nemen blijft het uitgangspunt’

“In grote lijnen staan daar ook de eisen genoemd waaraan men zal moeten voldoen. Steeds zie je bijvoorbeeld dat de anderhalve meter in acht nemen wel het uitgangspunt blijft. Uiteraard blijven er altijd wel uitzonderingen op de regel(s).”

Doorstroming van gasten

Pakken we de noodverordening van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant erbij, dan vallen een aantal zaken op. Bij samenkomsten waarbij er sprake is van een doorstroming van de bezoekers, is het niet verplicht om te checken wat de gezondheid van de gasten is, hoeft er niet gereserveerd te worden en is een zitplaats niet noodzakelijk. Naast een museum zoals het Markiezenhof, kan er bij een foodtruckfestival hier ook sprake van zijn. Zolang er maar een doorstroming is.

(Tekst loopt door onder de foto)

weekend bergen op zoom Gebouw T
Ook optredens in Gebouw-T mogen weer. Foto: Jurgen Kwisthout

In je eigen zone blijven

Voor muziekliefhebbers is er goed nieuws te melden, wat vanaf 1 juli mogen ook concertzalen weer programmeren. In dit geval krijg je wel een zitplaats of een afgezette locatie aangewezen waar je moet blijven zitten of staan tijdens het optreden. En het lastigste is misschien nog wel: je mag niet meezingen. Deze regels gelden voor alle evenementen die de komende tijd gehouden zouden worden.

Dansevenementen

Voor de dansers onder ons wordt de zomer van 2020 toch nog iets mooier dan je eerder zou denken. Ook dansevenementen in de buitenlucht mogen doorgaan, alleen wel met de nodige mitsen en maren. Onderling moet minstens 1,5 meter afstand van elkaar worden gehouden en er mogen maximaal 250 mensen op het dansfeest zijn. Wel moet je in dat geval rekening houden met artikel 2.4: een verbod op gezamenlijk zingen of schreeuwen.

(Tekst loopt verder onder de foto)

foodstoet 2019 kijk in de pot gespot festival foodtruck evenement park optreden
Dansen op afstand in de buitenlucht, met een paar aanpassingen kan het weer. Foto: Micky Lint

Maximale aantallen

Mocht je zelf een evenement in Bergen op Zoom willen organiseren, dan is het goed om met de volgende punten rekening te houden:

  • Is er geen doorstroming? In het geval dat reservering en het checken van de gezondheid niet mogelijk is, geldt binnen een maximum van honderd personen. Ook moet je denken aan placering, oftewel het toewijzen van een zit- of afgezette staplek. Kan je dat wel checken? Dan is er geen maximum, maar moet je alsnog 1,5 meter afstand houden.
  • Lukt het je niet om te checken wat de gezondheid van de gasten is en is reserveren lastig? In de buitenlucht mag je dan maximaal 250 gasten toelaten. Kan je dat wel checken en is er een doorstroming? Dan is er geen maximum, maar moet je alsnog 1,5 meter afstand houden.
  • Op buitenterrassen bij eet- en drinkgelegenheden of op buitenterrassen op een
    evenemententerrein is het toewijzen van een zit- of afgezette staplek altijd verplicht.

Voor situaties waarbij er geen doorstroming is en waarbij er geen reservering en verificatie van
de gezondheid mogelijk is, geldt een maximum van 100 personen binnen (met placering), per
zelfstandige ruimte en een maximum van 250 personen buiten (zonder placering). Op
buitenterrassen bij eet- en drinkgelegenheden of op buitenterrassen op een
evenemententerrein is placering altijd verplicht.

(Tekst loopt verder onder de foto)

krabbenfoor
Dicht op elkaar staan zit er even niet in. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Burgemeester kan evenement verbieden

Ben je van plan om vandaag nog je evenement aan te vragen bij de gemeente Bergen op Zoom? Het kan zijn dat je aanvraag niet goedgekeurd wordt. Wanneer burgemeester Frank Petter geen vertrouwen heeft in jouw plannen, kan hij de evenementenvergunning weigeren. In dat geval vindt de burgemeester het niet veilig en medisch verantwoord om de activiteit door te laten gaan.

Jouw evenement aanmelden

Wil je weten of jouw evenement binnenkort in Bergen op Zoom gehouden mag worden? In dat geval neem je het best contact op met [email protected]. Op die manier weet je zeker dat je feestje op een veilige manier door kan gaan.

Lees meer:

bloemen stadhuis bergen op zoom vrijheid coronamaatregelen spoedwet grote markt

Daarom liggen er bloemen voor het stadhuis in Bergen op Zoom

Er liggen tientallen bloemen voor het stadhuis in Bergen op Zoom als stil protest tegen de noodwet e...
WW-uitkering Bergen op Zoom UWV

Aantal Bergenaren met WW-uitkering stijgt: dit zijn de cijfers

Ondernemers hebben lastige maanden achter de rug en het einde is helaas nog niet in zicht. Dat heeft...
agenda gebouw-t gebouw t zomertijd tips poppodium weekend bergen op zoom

Gebouw-T heropent in een intieme setting! Check het programma voor de komende tijd

Geöffnet, ouvert, opened: vanaf juli is poppodium Gebouw-T weer geopend! Na een coronaslaap van een ...

adv.