Indië-monument verhuist van Rozenoord naar de Bergse binnenstad
Het was even onzeker: wat gebeurt er met het Indië-monument na de verkoop van partycentrum Rozenoord? De gemeente Bergen op…
Als je over een tijdje goudkleurige stenen tussen de klinkers van de Bergse straten tegenkomt, hoef je niet gek op te kijken. Onze gemeente krijgt namelijk een zesentwintig stolpersteine. Maar wat zijn dit precies?
Het initiatief voor de stenen komt van de Hans Kerstenstichting. Deze Bergse organisatie zet zich in voor de nagedachtenis aan de Joodse oorlogsslachtoffers. Wereldwijd liggen er al meer dan 61.000 Stolpersteine, maar er lagen er nog geen in Bergen op Zoom.
Stolpersteine zijn kleine gedenktekens van tien bij tien centimeter groot. Door de messing bovenlaag hebben ze een gouden kleur. De tegels komen voor de huizen waar Joodse gezinnen woonden die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Op de tegel vind je de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de vroegere bewoner. Iedere bewoner van het huis krijgt zijn of haar eigen gedenksteen.
De term storpelsteine, oftewel struikelsteen, verwijst naar een oud Duits gezegde. Wanneer een niet-jood uitgleed over een gladde steen, zei men: “Er ligt een jood onder begraven.” Voor de duidelijkheid: dit was nog voor de Holocaust. De kunstenaar die de gedenktekens bedacht heeft, Gunter Demnig, noemt ze ook zo omdat je er als het ware over struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.
De Hans Kerstenstichting neemt de financiering van de stolpersteine volledig op zich. Hierbij maken ze gebruik van sponsoren. De stichting hopen in de zomer van 2023 de eerste steen te plaatsen.
Aangeboden door Wecycle
In onze gids
Populaire rubrieken