Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cijfers liegen niet: zo kan jij opscheppen over je kennis van de stad

Door Joost Verdult 18 juli 2019

Cijfers liegen niet. Dat geldt ook voor de beschikbare getallen van dit jaar van onze stad. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel mensen er in onze gemeente wonen? Zijn er veel orgaandonoren en hoe zit het met de huwelijken in onze stad? Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) weet hier alles van. Dus ben je binnenkort op de verjaardag van je schoonvader en wil je met cijfers opscheppen over je kennis van Bergen op Zoom? Dit zijn de aantallen die je dan móét weten:

Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Bergen op Zoom in cijfers: aantal inwoners

In Bergen op Zoom wonen ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Foto: Jurgen Kwisthout

Het CBS heeft op de eerste dag van het jaar gemeten hoeveel inwoners onze stad heeft. Op 1 januari 2019 ging dat om precies 66.811 personen. Ben je nog op zoek naar een partner? Als we de cijfers mogen geloven, zit je dan in Bergen op Zoom redelijk goed. Er zijn namelijk ongeveer evenveel mannen (33.152) als vrouwen (33.659).

Trouwen en scheiden

rob de nijs bruiloft grote markt stadhuis
In 1968 trouwde zanger Rob de Nijs in Bergen op Zoom met Elly Hesseling. In 2019 was de helft van de Bergse bevolking getrouwd. Foto: ANP

De een heeft een ring, de ander heeft er geen en weer een ander heeft ‘m niet meer. Procentueel gezien is ongeveer de helft van de Bergenaren aan het begin van het jaar getrouwd (50,2%). Exact 32,4% had helemaal niets rond hun ringvinger aan hun linkerhand. Dit kunnen singles zijn of stelletjes die (nog) niet getrouwd zijn. Hierbij wordt er gekeken naar de mensen die wettelijke gezien mogen trouwen. Wat opvalt, is dat steeds meer mensen ook weer uit elkaar gaan. Sinds 1995 neemt dat aantal toe, tot een percentage van 10,7% in begin van het jaar. Bij de koppels die trouwen, is het exact andersom. Dat aantal neemt namelijk af. Daarnaast is een kleine zeven procent in de stad zijn of haar partner verloren door sterfte.

Uitkeringen

uwv uitkering
Ben je werkloos? Voor een uitkering klop je bij het UWV aan. Foto: ANP/Jeroen Jumelet

In de eerste maand van het jaar hadden 1730 mensen in Bergen op Zoom recht op een uitkering. Het grootste gedeelte van de mensen is alleenstaand (1100). De mensen die alleen zijn, zijn in de meeste gevallen geen senioren. Van de groep die een uitkering heeft, zit 89% nog niet de AOW-leeftijd.

Bedrijven

Foto: Jurgen Kwisthout

Zoals het CBS het mooi noemt, zitten er in Bergen op Zoom veel ‘specialistische zakelijke diensten’. 1035 om precies te zijn. Bedrijven die adviseren en onderzoek doen, vallen daar vooral onder. Meestal hebben de werknemers in het bedrijf gestudeerd, om hun kennis in het bedrijf te gebruiken. De ‘normale’ winkels, ook wel de groot- en detailhandel, vult een mooie tweede plaats in met 985 aan het begin van het jaar. Ook de bouwsector is goed aanwezig in en rond de stad, met in totaal 550 bedrijven. Hieronder vallen kleine klusbedrijfjes tot grote jongens die de bouwprojecten realiseren.

Donoren

orgaandonor orgaanformulier donor
In het donorformulier geef je je keuze aan. Foto: ANP PHOTO XTRA/Lex van Lieshout

Na je dood je organen afstaan om anderen te helpen? In Bergen op Zoom lijken volgens de cijfers 26.400 mensen het prima te vinden. Als we diezelfde gegevens van begin dit jaar zien, vinden 13.000 mensen die het vakje ‘ja’ invullen in het donorregister het geen probleem dat alles van hun lichaam na hun dood gebruikt wordt om anderen te helpen. 2800 personen hebben ook ‘ja’ ingevuld, maar wel met een voorwaarden: sommige delen van hun lichaam willen ze na hun dood in dat geval niet afstaan. Bijna achtduizend mensen willen liever niets doneren. Daarnaast geven 2400 Bergenaren aan hun nabestaande mogen beslissen, vierhonderd mensen hebben zelfs een specifiek iemand in gedachten. Bijna de helft van de inwoners (32.600) heeft helemaal geen keuze gemaakt.

Lees meer:

boete bebouwde kom

Zoveel boetes zijn in Bergen op Zoom uitgedeeld voor te hard rijden binnen de bebouwde kom

Er werden landelijk ruim 3,3 miljoen hardrijders binnen de bebouwde kom bekeurd in 2018. Daarmee wer...
misdrijven Bergen op Zoom

Geregistreerde misdrijven in Bergen op Zoom: criminaliteit in keiharde cijfers

De schandpaal met de rotte tomaten en lijfstraffen mogen hun bestaansrecht dan wel verloren zijn, oo...
tienermoeders bergen op zoom

Zoveel tienermoeders telt Bergen op Zoom

Het aantal tienermoeders in Nederland daalt, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Van iedere duiz...
Page 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.