Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een basisschool zoeken in Bergen op Zoom: inschrijven, wachtlijsten en meer

Door Joost Verdult 4 december 2019

Het is een grote stap voor een vader of moeder: je kind gaat naar de basisschool. Maar vanaf welke leeftijd is dat eigenlijk verplicht en naar welke basisschool in Bergen op Zoom laat je je zoon of dochter gaan? Om jou gerust te stellen, zetten wij alle informatie op een rij. 

Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Basisscholen in Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom zijn zo’n twintig basisscholen, verdeeld over alle wijken en buurten van de stad. Deze onderwijsinstellingen zijn weer onderverdeeld in openbare, protestantse, rooms-katholieke, islamitische, algemeen bijzondere varianten. Onder de richting algemeen bijzonder vallen scholen die niet uitgaan van een godsdienst of levensbeschouwing. Deze scholen geven les vanuit hun visie over onderwijs of opvoeding. Onder de richting algemeen bijzonder vallen varianten zoals montessorischolen en daltonscholen.

basisschool bergen op zoom basisscholen
Afbeelding: Google Maps

Wat voor onderwijsmethode kies je?

Kornalijn school speciaal onderwijs
De Kornalijn biedt speciaal onderwijs aan. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Welke methode past volgens jouw gevoel het best bij je kind? Da’s ook niet geheel onbelangrijk! In Bergen op Zoom is er een montessorischool, een vrije school, maar ook een school die volgens het jenaplan werkt. Meer weten over de verschillende onderwijssystemen? Klik dan hier.

Speciale aandacht

Misschien is jouw kind een langzamere leerling of juist een snellere leerling. Het is ook mogelijk dat hij of zij leerproblemen of gedragsstoornissen heeft. Dat weet je nu misschien nog niet, maar ga nu alvast na of de school in zo’n geval oplossingen heeft.

Wanneer moet je kind naar school?

Basisschool bergen op zoom
Basisschool Lodijke. Foto: Google Maps

Ieder kind in Nederland is leerplichtig wanneer het een leeftijd van 5 jaar heeft. Je kind moet naar school op de eerste dag van de nieuwe maand na de vijfde verjaardag. Bijvoorbeeld: als je zoon of dochter in september 5 jaar wordt, moet hij of zij op 1 oktober voor het eerst naar school.

Liever eerder beginnen? Dat kan. Je kind kan namelijk al vanaf 3 jaar en 10 maanden een paar dagen op school meelopen om alvast te wennen. En als hij of zij 4 jaar wordt, kan je kind al volledig naar school.

Wanneer schrijf je je kind in?

Je hoort weleens verhalen dat je je kind(eren) zo snel mogelijk moet inschrijven: dit valt mee. Je kunt je kind namelijk pas bij een basisschool inschrijven als ze 3 jaar zijn geworden. Hierna heeft de school zes weken de tijd om te reageren. De school beslist of je kind wordt toegelaten en laat dat schriftelijk weten.

Wachtlijsten en loting

Zijn er wachtlijsten bij basisscholen? Ja, maar daar zijn geen exacte cijfers van. Sommige basisscholen in Bergen op Zoom hebben een wachtlijst, anderen niet. Weer andere scholen werken via een loting. Vaak is het gewoon: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dus verdiep je in verschillende basisscholen en schrijf je kind in zodra hij of zij 3 jaar oud is.

Wat kost de basisschool?

montessori
Foto: Google Maps

Goed nieuws: de overheid betaalt de kosten voor het basisonderwijs van jouw kind, inclusief alle materialen zoals boeken. Gelukkig maar, want een jaartje basisschool kost al gauw zo’n 5.000 euro per kind!

Vrijwillige ouderbijdrage

Sinterklaas- en kerstfeestjes, schoolreisjes, sportdagen, schooltuintjes: het hoort er allemaal bij op school. Om de kosten voor dit soort extra activiteiten te dekken, wordt op iedere school een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd. De grootte van het bedrag verschilt per school

BSO

Foto: ANP

Buitenschoolse opvang (BSO), soms ook naschoolse opvang genoemd, is een verzamelnaam van alle professionele kinderopvang die geregeld wordt voor schoolgaande kinderen buiten de schooltijden.

Wettelijk verplicht

Je kind wordt opgevangen in een groep van maximaal 30 kinderen. Basisscholen zijn sinds 2007 wettelijk verplicht zich in te spannen om buitenschoolse opvang tussen 7.30 uur en 18.30 uur aan te bieden op doordeweekse dagen. Basisscholen maken afspraken met instellingen voor kinderopvang, sportverenigingen of bijvoorbeeld scouting. Op kinderopvangkaart.nl kun je zien welke kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanglocaties en gastouderbureaus er in jouw buurt zijn.

Kosten

Het maximale uurtarief voor buitenschoolse opvang is 6,89 euro per uur (2019). Werken jij en je partner? Of ben je een alleenstaande ouder die werkt of een opleiding volgt? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Meer info kun je vinden op toeslagen.nl.

Waar moet je nog meer op letten?

Foto: ANP

Zo! Je hebt eindelijk uitgevogeld waar je jouw kind misschien naar school wil brengen. Je lijstje met favorieten is klaar. Dan zijn er ook nog een paar aandachtspunten die je wellicht belangrijk vindt. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet het schoolplein eruit? Zijn er speeltoestellen en is er voldoende groen?
  • Hoe is het overblijven geregeld?
  • Wat voor uitjes organiseert de school?
  • Wat is de reistijd?
  • Hoe hoog is de vrijwillige bijdrage?

Lees meer:

Annemaria koekoek! Bergse basisscholen door de jaren heen

Stond je vroeger nog te springen om naar school te kunnen en met vriendjes te spelen, zo ben je tege...
mollerlyceum middelbare school bergen op zoom

Van brugwup tot je eerste kus: zo gingen jullie vroeger naar de middelbare school

Het is misschien wel de spannendste stap van je leven: naar de brugklas. Waar je eerst jongens en me...
score eindexamens bergen op zoom

Deze Bergse middelbare scholen scoorden goed (of slecht) op het eindexamen

Voor veel leerlingen het spannendste moment van hun middelbare schoolcarrière: de eindexamens. Haal ...
Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.