Michelinsterren uitgereikt: dit zijn de toprestaurants in de buurt van Bergen op Zoom
Goed nieuws voor een aantal horecazaken in de omgeving van Bergen op Zoom! Deze restaurants staan (opnieuw) in de Michelingids….
Voor Bergse fijnproevers zijn de namen Michelin, Gault&Millau en Bib Gourmand niet onbekend. Deze restaurantgidsen geven in hun opinie de beste eetgelegenheden van Bergen op Zoom weer. Maar wat is het verschil dan tussen deze gidsen?
Los van de verschillen die je op de volgende pagina’s zult lezen, hebben ze ook een raakvlak: ze vinden alledrie hun oorsprong in Frankrijk.
De bekendste gids van de drie is misschien wel de Michelingids. Het is in ieder geval de oudste, want deze gids zag het levenslicht in 1900. Het was toen een gids met informatie over autobanden, garages en hotels in Frankrijk. In 1923 werden ook restaurants in de gids opgenomen en in 1931 werd het sterrensysteem geïntroduceerd. In 1957 werd er voor de eerste keer Nederlandse restaurants toegevoegd: Dikker & Thijs en Excelsior in Amsterdam kregen een ster. (Bron: Het Parool)
Het sterrensysteem geeft volgens Michelin aan hoe goed een restaurant is beoordeeld in de gids. Zo hebben de sterren ook een betekenis: één ster betekent dat het restaurant een stop waard is, twee sterren betekent ‘mérite un détour’ (de omweg waard) en zeggen drie sterren ‘vaut le voyage’ (de reis waard).
Op dit moment telt Nederland 125 sterrenzaken, waarvan een aantal in de buurt van Bergen op Zoom. In onze stad zelf kunnen we niet dineren in een sterrenrestaurant/sterrenrestaurants. Fijnproevers kunnen onder andere wel terecht bij Restaurant O&O in Sint Willebrord of Restaurant Codium in Goes.
De Bib Gourmand dankt zijn naam aan het bekende Michelinmannetje, dat Bibendum wordt genoemd. Sinds 1955 zijn de Bib Gourmands onderdeel van de Michelingids. Dat de restaurants in deze lijst staan, komt omdat ze een ‘uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding’ hebben, aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gidsen in de Benelux. De richtlijn hiervoor is volgens hem dat de totale rekening niet boven de 65 à 70 euro per persoon uitkomt. (Bron: missethoreca, flavorflav)
De hoogte van de rekening is het grote verschil met de Michelingids, want bij de restaurants in die gids ben je meer geld kwijt voor een etentje.
In Bergen op Zoom zijn er geen restaurants die in de lijst van Bib Gourmand vermeld staan. Maar voor een lekker gerecht met een fijn prijsje kun je ook terecht bij een van de vele Bergse restaurants!
De Gault&Millau-gids is de jongste van de drie. De Franse journalisten Henri Gault en Christian Millau gaven in 1969 een tijdschrift uit met beoordelingen van restaurants in hun land. Enkele jaren later zetten ze het tijdschrift om in een jaarlijkse gids. De Nederlandse versie van de gids is ‘pas’ sinds 2008 te verkrijgen. In de gids worden restaurants beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 17 punten behoren restaurants volgens de criteria van Gault&Millau tot de top van Nederland. (Bron: Gault&Millau, Kokswereld.nl)
De restaurantgids van Gault&Millau is te vergelijken met de Michelingids. Wel met een belangrijk verschil: restaurants worden bij Gault&Millau symbolisch bekroond met koksmutsen in plaats van sterren. Hoeveel koksmutsen een restaurant krijgt, hangt af van een aantal factoren. Zo is de smaak van de gerechten natuurlijk belangrijk, maar ook de ontvangst, adviezen voor wijn, sfeer en nog veel meer. In totaal hebben 850 Nederlandse restaurants in 2023 de gids gehaald. (Bron: Gault&Millau)
De Bergse lekkerbekken hebben geluk, want in onze stad vind je drie restaurants die in meer dan 16 punten in de gids hebben gekregen. Zo kun je volgends de gids goed eten bij Restaurant 1397, ’t Spuihuis en Restaurant Moerstede.
Dus wat is het verschil tussen de drie gidsen voor gourmets? Dat zijn de criteria waarop de restaurants beoordeeld worden. Want zo zijn er verschillende restaurants met een Michelinster, maar in de Gault&Millau krijgen ze een beoordeling van minder dan 17 punten. Restaurants die geen Michelinster hebben, maar wel een vermelding in de Bib Gourmand hoeven dan weer niet in de Gault&Millau te staan.
Eigenlijk is het zoals met alle smaken: er valt niet over te twisten en je moet het zelf proeven. Smakelijk!
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Bergen op Zoom en blijf op de hoogte van alles over en rondom Bergen op Zoom.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken