Aha: daarom staan er Bergse restaurants in de Gault&Millau maar niet in de Michelingids

Voor Bergse fijnproevers zijn de namen Michelin, Gault&Millau en Bib Gourmand niet onbekend. Deze restaurantgidsen geven in hun opinie de beste eetgelegenheden van Bergen op Zoom weer. Maar wat is het verschil dan tussen deze gidsen?

Los van de verschillen die je op de volgende pagina’s zult lezen, hebben ze ook een raakvlak: ze vinden alledrie hun oorsprong in Frankrijk.

Michelingids

De bekendste gids van de drie is misschien wel de Michelingids. Het is in ieder geval de oudste, want deze gids zag het levenslicht in 1900. Het was toen een gids met informatie over autobanden, garages en hotels in Frankrijk. In 1923 werden ook restaurants in de gids opgenomen en in 1931 werd het sterrensysteem geïntroduceerd. In 1957 werd er voor de eerste keer Nederlandse restaurants toegevoegd: Dikker & Thijs en Excelsior in Amsterdam kregen een ster. (Bron: Het Parool)

Sterren

Het sterrensysteem geeft volgens Michelin aan hoe goed een restaurant is beoordeeld in de gids. Zo hebben de sterren ook een betekenis: één ster betekent dat het restaurant een stop waard is, twee sterren betekent ‘mérite un détour’ (de omweg waard) en zeggen drie sterren ‘vaut le voyage’ (de reis waard).

Op dit moment telt Nederland 125 sterrenzaken, waarvan een aantal in de buurt van Bergen op Zoom. In onze stad zelf kunnen we niet dineren in een sterrenrestaurant/sterrenrestaurants. Fijnproevers kunnen onder andere wel terecht bij Restaurant O&O in Sint Willebrord of Restaurant Codium in Goes.

michelinster sterren sterrenrestaurant michelin bergen op zoom
Wouter Kik van Codium uit Goes toen hij hoorde dat zijn restaurant een ster kreeg. | Foto: ANP

Bib Gourmand

De Bib Gourmand dankt zijn naam aan het bekende Michelinmannetje, dat Bibendum wordt genoemd. Sinds 1955 zijn de Bib Gourmands onderdeel van de Michelingids. Dat de restaurants in deze lijst staan, komt omdat ze een ‘uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding’ hebben, aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gidsen in de Benelux. De richtlijn hiervoor is volgens hem dat de totale rekening niet boven de 65 à 70 euro per persoon uitkomt.  (Bron: missethoreca, flavorflav)

Rekening

De hoogte van de rekening is het grote verschil met de Michelingids, want bij de restaurants in die gids ben je meer geld kwijt voor een etentje.


In Bergen op Zoom zijn er geen restaurants die in de lijst van Bib Gourmand vermeld staan. Maar voor een lekker gerecht met een fijn prijsje kun je ook terecht bij een van de vele Bergse restaurants!

grote markt stadhuis de maagd de draak plein
Foto: Jurgen Kwisthout

Gault&Millau

De Gault&Millau-gids is de jongste van de drie. De Franse journalisten Henri Gault en Christian Millau gaven in 1969 een tijdschrift uit met beoordelingen van restaurants in hun land. Enkele jaren later zetten ze het tijdschrift om in een jaarlijkse gids. De Nederlandse versie van de gids is ‘pas’ sinds 2008 te verkrijgen. In de gids worden restaurants beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 17 punten behoren restaurants volgens de criteria van Gault&Millau tot de top van Nederland. (Bron: Gault&Millau, Kokswereld.nl)

Koksmutsen

De restaurantgids van Gault&Millau is te vergelijken met de Michelingids. Wel met een belangrijk verschil: restaurants worden bij Gault&Millau symbolisch bekroond met koksmutsen in plaats van sterren. Hoeveel koksmutsen een restaurant krijgt, hangt af van een aantal factoren. Zo is de smaak van de gerechten natuurlijk belangrijk, maar ook de ontvangst, adviezen voor wijn, sfeer en nog veel meer. In totaal hebben 850 Nederlandse restaurants in 2023 de gids gehaald. (Bron: Gault&Millau)

De Bergse lekkerbekken hebben geluk, want in onze stad vind je drie restaurants die in meer dan 16 punten in de gids hebben gekregen. Zo kun je volgends de gids goed eten bij Restaurant 1397, ’t Spuihuis en Restaurant Moerstede.

spuihuis auto kaai Gedempte Haven oude parkeren spuihuis
Foto: Jurgen Kwisthout

Verschil

Dus wat is het verschil tussen de drie gidsen voor gourmets? Dat zijn de criteria waarop de restaurants beoordeeld worden. Want zo zijn er verschillende restaurants met een Michelinster, maar in de Gault&Millau krijgen ze een beoordeling van minder dan 17 punten. Restaurants die geen Michelinster hebben, maar wel een vermelding in de Bib Gourmand hoeven dan weer niet in de Gault&Millau te staan.

Eigenlijk is het zoals met alle smaken: er valt niet over te twisten en je moet het zelf proeven. Smakelijk!

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Lekker: je kunt weer een ijsje halen in De Zeeland en dit is er nieuw”

Lekker: je kunt weer een ijsje halen in De Zeeland en dit is er nieuw

ijsjes! cursio ijs vitrine
Ga naar “Olé: dit restaurant opent binnenkort in Bergen op Zoom”

Olé: dit restaurant opent binnenkort in Bergen op Zoom

mexicaan bergen op zoom restauarant
Ga naar “Wat lekker! Hier in Bergen op Zoom scoor je deze week een gratis donut”

Wat lekker! Hier in Bergen op Zoom scoor je deze week een gratis donut

gratis donut bergen op zoom

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “CAMPINA KWARK”

CAMPINA KWARK

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “LSC Smart Connect slimme feestverlichting voor buiten € 22,95”

LSC Smart Connect slimme feestverlichting voor buiten € 22,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “AARDBEIEN”

AARDBEIEN

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “TROS TOMATEN Los per 500 gram € 0,89”

TROS TOMATEN Los per 500 gram € 0,89

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023

Agenda

Ga naar “ProefMei”

ProefMei

 • Van 8 jun t/m 11 jun
Proefmei proef mei proef mee markiezenhof muziek eten restaurant koken etenProefmei proef mei proef mee markiezenhof muziek eten restaurant koken eten
Ga naar “Maria Ommegang”

Maria Ommegang

 • 25 juni 2023
Maria Ommegang 2022 Geloof Kerk optocht event evenement parade christenMaria Ommegang 2022 Geloof Kerk optocht event evenement parade christen
Ga naar “De Foodstoet”

De Foodstoet

 • Van 1 sep t/m 3 sep
foodstoet kiek in de pot 2022 pop upfoodstoet kiek in de pot 2022 pop up
Ga naar “Krabbenfoor”

Krabbenfoor

 • Van 27 jul t/m 30 jul
krabbenfoor
Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun
archeologie archeologisch depot potten pannen historie geschiedenis