Mysterie: waarom Bergenaren op 2 februari pannenkoeken eten
Meng bloem, ei, melk en boter met elkaar en je hebt een simpel pannenkoekenbeslag. Misschien wist je het niet, maar…
Restaurant De Gouverneur in Bergen op Zoom opent haar deuren. Op 6 februari is het zover en kun jij er voor het eerst een hapje eten. Wij keken alvast even binnen en gingen in gesprek met de mannen achter de nieuwe onderneming in de Bergse binnenstad.
Van Duthler tot sportwinkels: jarenlang stond de begane grond van het kenmerkende pand op het Gouvernementsplein leeg. Boven komen er appartementen, daar wordt nog volop gewerkt. Maar beneden gaan de deuren alvast open. Je vindt er een restaurant met vlees- en visgerechten uit een houtskooloven, maar ook 3D-geprint vlees staat op de kaart.
Dat vastgoedondernemer Marcel Simons en horecaondernemer Robbert-Jan Timmermans jarenlang met het plan bezig waren, is een understatement. Marcel: “Het idee ontstond in 2015. Ik liep door de stad en dacht: hoe kan het nou dat zo’n mooie plek verloedert?” Later dat jaar kwam hij in contact met Robbert-Jan Timmermans, toen nog de drijvende kracht achter hotel-restaurant Thuis in Dinteloord. Tijdens een bakje koffie bleken ze dezelfde visie te hebben voor het lege Rijksmonument.
Lees verder na de foto >
Daarna was het lang onduidelijk of het plan door kon gaan: huren, kopen, of kwam er toch een andere bestemming voor het pand? Maar in 2020 konden de aannemers dan toch aan de slag. “Echt alles is gestript”, vertelt Marcel. “Dat heeft driekwart jaar geduurd. Er was veel rot en alles moest opnieuw gebouwd en aangelegd worden. Van fundering met palen van acht meter diep tot staalconstructies.”
Robbert-Jan: “Achter deze muren zit ook heel veel dat je niet ziet, zoals kilometers aan kabels. Uren en uren werk zit daarin.” Iets anders dat het nodige werk kostte, was de josper houtskooloven die het restaurant uniek moet maken. “Die oven is de basis van veel van onze gerechten. Zoveel warmte afvoeren en inblazen gaat niet zomaar. Het hele systeem is daarop ingericht, er staat een hele unit buiten om dat te regelen.”
Lees verder na de foto >
Toen dat allemaal geregeld was, werd het tijd om het restaurant in te richten. “Het is natuurlijk een klassiek Rijksmonumentaal pand”, vertelt Marcel. “Helaas is er in de jaren negentig veel uitgesloopt. Dat hebben we geprobeerd terug te brengen. De moderne ornamentplafonds zijn daar onderdeel van.” Net als de gouverneur van Bergen op Zoom die anno 1600 in het pand woonde. Zijn beeltenis vind je overal in het interieur terug. “De gouverneur is weer thuis”, aldus de ondernemer.
Maar het allerbelangrijkste vinden Marcel en Robbert-Jan dat iedereen zich straks welkom voelt in het restaurant. “Of je nu alleen even een kopje koffie wil doen of komt dineren”, zegt Robbert-Jan. “Daar is de kaart ook op ingericht, van vlees en vis tot vegetarisch. Hoge kwaliteit voor normale prijzen en geen gekke dingen.”
De deuren van De Gouverneur openen op maandag 6 februari om 10.30 uur. De eerste weken gaat de zaak proefdraaien, wat wil zeggen dat nog niet alle 245 zitplaatsen beschikbaar zijn. Als alles goed gaat, opent het restaurant over een paar weken helemaal. Reserveren kan via de website.
De week van Vastenavend is het restaurant net als veel andere ondernemingen in het centrum van Bergen op Zoom gesloten.
In onze gids
Populaire rubrieken