Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We aten bij het Ministerie van eten en drinken en dit vonden we ervan

Aangeboden door Het Ministerie van eten en drinken 15 december 2018

Elke keer als we langs het Ministerie van eten en drinken lopen zijn we nieuwsgierig wat er schuilgaat achter die stoere gevel aan de Kaai. Het restaurant staat bekend om het schitterende interieur. Maar ook de steeds wisselende menukaart en gastvrijheid is voor veel Bergenaren een reden om hier te eten. Dat maakte ons nieuwsgierig; wij van indebuurt gingen het uittesten.

We worden gastvrij ontvangen door Pieter Linders. Hij pakt onze jas aan en wijst ons naar het tafeltje. Deze minister van gastvrijheid doet zijn naam eer aan, want Pieter blijkt een fantastische gastheer te zijn. Hij wijst ons een tafeltje naast de open keuken aan. “Hier kunnen jullie de chef aan het werk zien en zitten jullie vlakbij de open haard.” Dat is absoluut een fijn plekje. Het restaurant is een plaatje. Ondanks de grote, hoge ruimte zorgt het interieur voor sfeer, de gasten zitten aan rechte en ronde tafels, en in de zaak is een aantal grappige kerstdetails verwerkt. Zo staan de kerstbomen hier niet op de grond, maar hangen aan het hoge plafond. Aan kerstsfeer ontbreekt het hier niet!

Tekst loopt door onder de foto.

ministerie van eten en drinken
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

We kiezen ons favoriet

Hoewel we vroeg uit eten gaan, zijn al veel tafeltjes bezet. Pieter stelt zich aan ons tafeltje voor als minister van gastvrijheid. “De staatssecretarissen helpen mij vanavond in de bediening en de ministers van culinaire zaken bereiden jullie eten”, zegt Pieter. Dat verklaart gelijk de naam het Ministerie. Leuke details aan de wanden zijn de levensgrote borden met oude foto’s van ministers en de grote kroon aan het plafond. We bestellen een rood wijntje en krijgen daarbij een borrelplankje. Pieter legt uit hoe de menukaart werkt. “Per gang kun je uit zo’n vijf gerechten kiezen en iedere twee weken staan er andere gerechten op de kaart. Dat komt omdat we vooral met streekproducten werken. In de zomer serveren we bijvoorbeeld kreeft en nu staat de kaart vol wildgerechten.”Aan ons de taak om vier gangen te kiezen.

Complimentje aan de keuken

Als het voorgerecht op tafel verschijnt, kijken we onze ogen uit naar het bord dat zo kleurrijk is opgemaakt. Het culinaire avontuur is begonnen! Mijn tafelgenoot geniet van buikspek, livar varken, een krokantje snert met rode ui en mosterdspread. Ik geniet van hertenham met truffeldressing, crouton en een witlofslaatje. Welk gerecht het lekkerst is? Allebei de gerechtjes smaken heerlijk, maar mijn tafelgenoot blijft maar herhalen hoe lekker die buikspek is. Een complimentje aan de keuken voor de verrassende combinaties! Als we bijna klaar zijn, rinkelt er een ijscokarretje voorbij. De tafel achter ons is klaar voor het nagerecht en dat serveren de ministers in stijl aan tafel.

Tekst loopt door onder de foto.

ministerie van eten en drinken
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

We zijn opnieuw verrast

Terwijl wij napraten over het heerlijke voorgerecht, wordt onze soep aan tafel geserveerd. “Wie had de wildbouillon?”, zegt een van de staatssecretarissen. Mijn tafelgenoot steekt enthousiast zijn hand in de lucht en kijkt verbaasd als de kom leeg blijkt. De stagiaire kok schenkt de soep uit twee grote kannen aan tafel in. “Zo heb ik gelijk wat interactie met de gasten”, zegt ze. We zijn opnieuw verrast en zowel de wildbouillon als de witte crème soep smaken heerlijk!” Om in de sfeer van het seizoen te blijven, kies ik als hoofdgerecht het wildstoofpotje met een winterstamppotje en stoofpeer. We krijgen geen Frans, Duits of Chileens wijntje, maar Pieter serveert een Georgische wijn, die precies bij het gerecht past. Erg donker van kleur met een milde afdronk. Heerlijk bij een wildgerecht. Mijn tafelgenoot geniet van de kabinetsbiefstuk omwikkeld door serranoham die waanzinnig goed smaakt.

Tekst loopt door onder de foto.

ministerie van eten en drinken (9)
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Een wandeling door de kaart

We eindigen ons culinair avontuur met de laatste gang: het nagerecht. Pieter wijst ons op het wisselrecept. Dat blijkt het kaasplankje, dat terug is van weggeweest. Dat kan ik als kaasliefhebber niet weerstaan. Aan tafel komt een karretje en wordt ons kaasplankje ter plekke gemaakt. “Deze lepelkaas is nog zachter dan brie, natuurlijk hoort daar de oude brokkelkaas bij, roquefort en notenbrood”, zegt de gastheer. Op advies drinken we daar een sherry bij. Dit is de eerste keer dat ik dit drink, maar het smaakt verrassend goed bij de kazen. Met een kopje koffie als afsluiter en zelfs nog wat lekkere chocolade, is ons buikje helemaal gevuld. We hebben kennisgemaakt met een hoop gerechten die dit restaurant serveert. Dat we ons hebben laten verrassen door de keuken, is een uitstekende keuze geweest. Wij zijn erover uit: zo’n culinair avontuur hoort echt op je Bergse bucketlist!

Tekst loopt door onder de foto.

ministerie van eten en drinken
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Ga jij ook op avontuur?

Wil je net als wij genieten van zo’n heerlijk menu en ook een wandeling door de kaart maken? Bij het Ministerie geniet je elke twee weken van een wisselend viergangenmenu met streekproducten. Zo beleef je elke keer een nieuw culinair avontuur.

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Meer over Het Ministerie van eten en drinken ontdekken?

Het Ministerie van eten en drinken restaurants en horeca

Geopend11:30 - 01:00

Zuidzijde Haven 39, Bergen op Zoom

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.