Aanvallen! Hier kan je onbeperkt spareribs of mosselen eten
Is het jou ooit gelukt om maar één sparerib of mossel te eten? Niet dus! Want proef je één sparerib...
Alleen al in de Bergse binnenstad staan zo’n 600 monumenten. Geen wonder dus, dat we ook een aantal restaurants hebben met een hele bijzondere geschiedenis. We geven je er hier een paar.
Nu kan je er heerlijk eten, maar ooit was restaurant De Hemel minder hemels: toen was het een drukkerij, kantoor en opslagruimte voor drukkerij firma P. Harte. In 1903 vroeg eigenaar Albert Harte aan B&W van Bergen op Zoom toestemming om achter zijn pand, Lievevrouwestraat 46, genaamd het Vliegend Hert, een drukkerij met kantoorgedeelte te mogen bouwen. In het dak zijn nog steeds de lichtvensters te zien, die voor voldoende daglicht zorgden voor de zetters. Sinds 1979 is het een horecagelegenheid, vanaf 2012 gerund door Eddy en Emmy.
Restaurant de Bloemkool is al eeuwenlang een horecagelegenheid. Kwam je vroeger op je paard en wagen vanuit het oosten onze stad in, dan kon je je paard hier laten rusten en zelf een hapje eten. Rond 1700 heette het Het Wilde Wijf en in 1797 kreeg het de naam De Bloemkool. Eigenaar Toon Bosters weet waarom: “De groente de bloemkool wordt sinds 1740, 1750 in ons land gekweekt. Voor zover ik weet, was ons restaurant toen al een wit gebouw. En het lag in het groen. Van een afstand leek het dus wel een beetje op een bloemkool. Dus al die hoveniers in de omgeving noemden het zo.” Het pand is sinds 1960 in handen van de familie Bosters.
In 1633 werd het Halsterse raadhuis gebouwd. Het bestond uit een ruimte voor de vierschaar (de rechtbank) en daarachter een ruimte voor de secretaris. In 1747 lijdt het gebouw veel schade bij de belegering van Bergen op Zoom. In 1875 wordt dat hersteld. In de tijd dat Halsteren nog niet bij de gemeente Bergen op Zoom hoorde, was het nog echt in gebruik als raadhuis. In 1997 verloor het die functie bij de herindeling en nu is er een restaurant in gevestigd. Wel kan je er nog steeds trouwen!
Het pand waar nu het Ministerie van eten en drinken gevestigd is, was vroeger een pakhuis. De kaai was toen nog open, dus de schepen kwamen hier met hun lading aan. Wij herinneren ons ook nog dat er vroeger de overdekte speeltuin Kids Country in dit gebouw zat. Dat het pand er een stuk mooier op is geworden, zie je wel aan deze foto:
Hotel de Draak en het bijbehorende restaurant Hemingway bársten natuurlijk van de geschiedenis. De Draak is het oudste hotel van Nederland. En het is ook nog eens een van de oudste panden van Bergen op Zoom. Op 7 mei 1397 werd Bergen op Zoom getroffen door een stadsbrand waarbij bijna de hele stad afbrandde. Er bleven slechts twee panden gespaard, De Olifant en De Draak, beide aan de Grote Markt.
Niemand weet hoe oud De Draak precies is, omdat bij die stadsbrand ook de stadsarchieven compleet verloren zijn gegaan. Maar aan de kelders onder het pand is te zien dat het goed mogelijk is dat De Draak al zeker 100 jaar vóór die brand een herberg was. Dat zou dus betekenen sinds eind dertiende eeuw!
De historie van ‘t Spuihuis gaat terug tot de 15e eeuw. Het diende toen als sluis voor de Grebbe, een waterloop die in de middeleeuwen door de stad stroomde.
Het gebouw heeft in de loop der tijd verschillende bestemmingen gekend: woning voor een sluiswachter, onderkomen voor een brandspuit, een arbeiderswachtlokaal, een sluisinrichting, woning van de havenmeester en pakzolder. In 1838 is ‘t Spuihuis herbouwd en is de klok uit de vroegere Spuitoren opgenomen in het torentje op het dak. Restaurant ‘t Spuihuis opende voor het eerst de deuren in 1996.
Restaurant La Pucelle zit midden in het middeleeuwse stadspaleis Het Markiezenhof. De heren van Bergen op Zoom woonde hier toen, met hun gezinnen en natuurlijk heel wat personeel. Als je naar de ingang op de achterste binnenplaats loopt, voel je jezelf al een heuse markies. Een mooier plekje is in Bergen op Zoom niet te vinden!
Nog lang niet uitgelezen? Dan hebben wij nog veel meer leuke artikelen voor je:
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Bergen op Zoom en blijf op de hoogte van alles over en rondom Bergen op Zoom.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken