Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwemmen in open water: volgens deze organisatie moet je bewust zijn van de risico’s

Door Joost Verdult 27 mei 2020

Beetje bij beetje krijgen we meer vrijheid en worden de coronamaatregelen versoepeld. Op een warme dag is het dan een aangename verrassing dat Bergen op Zoom water heeft waar je kan afkoelen. Ben je dat van plan? Dan vraagt de organisatie Zwemwater.nl om zeker in deze tijd van het jaar waakzaam te zijn als je gaat zwemmen in open water.

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen, vraagt de Rijksoverheid om de drukte zoveel mogelijk te mijden. Heb je klachten? Blijf dan thuis. Toch naar buiten? Reis dan zo veel mogelijk lopend of met de fiets. En vermijd de drukte!

Wil je met het warme weer afkoelen in de Binnenschelde? Dan is niet alleen corona hetgeen waar je rekening mee moet houden. Volgens Zwemwater.nl geldt er vanaf 1 mei 2020 een negatief zwemadvies. Door de slechte waterkwaliteit is de kans groot dat je door het zwemmen last zou krijgen van maag- of darmklachten. Hangt er een rode vlag? Dan is er een negatief zwemadvies.

Zwemmen in open water

Natuurlijk ben jij niet uit het veld te slaan en ga jij naar een andere plek om in open water baantjes te trekken. Een andere populaire plek in de omgeving, is het water bij de Bergse Diepsluis (waar het zwemwater als uitstekend wordt beoordeeld). Hoewel het water hier van prima kwaliteit is, moet je dus nog steeds je verstand erbij houden. Dat komt omdat in deze periode van het jaar het water vaak nog erg koud is, zo rond de twaalf graden Celsius.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Het peloton op de Oesterdam in de Oosterschelde tijdens de vijfde etappe in de Eneco Tour. Links het water van de Bergse Diepsluis. Foto: ANP/Vincent Jannink

Koudeshock

Het mag in de buitenlucht dan wel rond de twintig graden zijn, het water is dus nog ijskoud. En dat heeft volgens Zwemwater.nl effect op je lichaam. Het koude water kan namelijk zorgen voor een koudeshock. De mogelijke gevolgen van zo’n shock? Een verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, desoriëntatie en paniek. Daarnaast is er een gevaar om onderkoeld te raken. Dit herken je aan een bleke huid, veel rillen, uitputting en coördinatieverlies.

Gevolgen van corona

Na de gevaren van slecht zwemwater, een koudeshock of onderkoeling zijn we er nog niet. Op de plekken waar normaal gesproken een lifeguard aanwezig is, kan het zijn dat je de komende tijd niemand ziet die een oogje in het zeil houdt. Voordat je in het water gaat, is het volgens Zwemwater.nl goed om daar rekening mee te houden. Wil je weten aan welke stranden wél een reddingsbrigade is? Je vindt hier een overzicht.

Check hoe schoon en veilig het water is

Wil je weten of het water waarin je wilt zwemmen een beetje oké is? Dan heeft Zwemwater.nl een app om dat te checken. Klik hier als je een iPhone hebt. Gebruikt jouw telefoon Android, dan klik je hier.

Lees meer:

zwembad de schelp coronamaatregelen weekendoverzicht opening de schelp zwembad plaat

Zwemmen in De Schelp: dit zijn de coronamaatregelen van het zwembad

Beetje bij beetje worden de coronamaatregelen in Nederland versoepeld. Vanaf maandag 25 mei kunnen w...
vrijmetselaarloge L’ Inséparable

Binnenkijken bij het logegebouw van L’ Inséparable: ‘Toen we het kochten, zat er nog een zwembad in’

Loop je weleens door de Engelsestraat en ben je benieuwd hoe het gebouw van vrijmetselaarloge L’ Ins...
zwembadweg bergen op zoom

Wegwijs in Bergen op Zoom: het verleden van de Zwembadweg

Heb jij wel een afgesproken op de Zwembadweg in Bergen op Zoom? Dan is de kans groot dat jij al wat ...

Meer over

Doen

adv.