Open Monumentendag Bergen op Zoom 2022: dit is er te doen

Lievevrouwestraat gevangenpoort monument
Foto: Jurgen Kwisthout

Bergen op Zoom bruist van de historie. Met ruim 750 monumenten en twee door het Rijk beschermde stadsgezichten is er genoeg te zien in onze gemeente. Altijd al eens binnen willen kijken? Grijp dan je kans op de Open Monumentendag. Op 10 en 11 september openen veel Bergse monumenten hun deuren.

Waar de monumentendagen eerst door de gemeente georganiseerd werden, staan dit jaar enthousiaste vrijwilligers aan het roer. Bij het organiseren van de activiteiten hebben ze extra goed gekeken naar het landelijke thema van dit jaar: duurzaamheid.

Opening van Open Monumentendag

Het monumentendagweekend wordt op zaterdag 10 september geopend in de Martinuskerk in Halsteren. Dit is niet zonder reden. De beiaardiers van de kerk moesten namelijk behoorlijke stunts uithalen om bij het carillon te komen. Op de eerste dag van Open Monumentendag wordt er om 10.30 uur een trapje onthuld die de beklimming een stuk makkelijker maakt. Natuurlijk gaan de beiaardiers meteen aan de slag: Janno den Engelsman en Toni Raats spelen samen een vierhandig muziekstuk.

Open Monumentendag Bergen op Zoom

Benieuwd waar je in het weekend van 10 en 11 september 2022 allemaal kunt kijken? We hebben de activiteiten en locaties voor je op een rij gezet. Adressen, informatie en aanmelden kan via deze website.

Mis je iets of ontbreekt er een tijdstip? Zodra er meer bekend is, werken we dit artikel uiteraard bij.

De grote jongens

Het Markiezenhof, de Gevangenpoort, het stadhuis, de Peperbus… Ze mogen natuurlijk niet ontbreken op deze dag. Alle grote monumenten in Bergen op Zoom zijn geopend en gratis te bezichtigen. Er zijn stadsgidsen aanwezig: de historie en verborgen schatten in de panden worden dus haarfijn uitgelegd.

 • Sint-Gertrudiskerk
 • De Maagd
 • Markiezenhof
 • Synagoge
 • Gevangenpoort
 • Stadhuis

oud stadhuis vlaggen krabbenfoor
Foto: Jurgen Kwisthout

Wandelen langs grafmonumenten

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij monumenten, maar op begraafplaatsen is er genoeg te zien. Op de begraafplaats aan de Mastendreef is op 11 september van 13.00 tot 17.00 uur een wandelroute langs gemeentelijke grafmonumenten uitgezet. De graven die je daarbij bezichtigt zijn niet alleen oud, maar ook ambachtelijk gemaakt of zelfs een waar kunstwerken.

Je kunt de wandelroute samen met een gids lopen, maar als je wil kun je ook alleen op pad. Door middel van een QR-code kun je de route volgen en informatie van de grafstenen die je ziet achterhalen.

Vijverberg zuid gageldonk park natuur bomen vogels water groen oranje geel herfst wandelen bomen bloemen planten bossen bos herfst
Foto: Jurgen Kwisthout

Rondwandeling Verborgen Vesting

Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Bergen op Zoom? Dan moet je bij de rondleiding en archeologietour naar de Verborgen Vesting zijn. De gidsen vertellen je alles over de opgravingen en het tot stand komen van de vesting, maar ook over andere vestingwerken in Bergen op Zoom. Ook onder de grond! De archeologietour begint zaterdag om 10:00 uur of 10.45 uur, de bezichtinging op beide dagen om 13.30 en 15.00 uur.

De entree bedraagt 8 euro per volwassene. Voor kinderen tot 12 jaar is dit 4 euro. Meer informatie en aanmelden kan hier.

verborgen vesting generaal menno van coehoorn oorlog vesting vestingswerken ondergronds gangen
Foto: Jurgen Kwisthout

Oude gieterij Gemcast

Je bent er vast al tientallen keren voorbij gereden: de oude gieterij aan de Buitenvest. Ook dit gebouw opent op Open Monumentendag haar deuren, en wel op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Er is een rondleiding langs restanten van de gieterij en ook het laboratorium van de limonadefabriek dat er daarvoor zat. Nog niet uitkeken? Er zijn ook enkele oude ambachten te zien.

gemcast restaurant
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Molen De Twee Vrienden

Hoe gaat ambachtelijk malen in zijn werk? Je kunt het ambacht beide dagen bewonderen bij De Twee Vrienden in Borgvliet. Je kunt het hele proces van graan naar pannenkoek volgen. Extra lekker: er zijn gratis pannenkoeken voor de kinderen. Daarnaast is er muziek en vertier in de vorm van een draaiorgel en een ambachtelijk aangedreven draaimolen.

molen twee vrienden
Foto: VVV Brabantse Wal

Kapel van ’t Katrientje

Op zaterdag 10 september kun je binnenkijken in de kapel van het oude verzorgingshuis. Speciaal ter ere van Open Monumentendag wordt er een recent gerestaureerde gevelsteen uit 1631 tentoongesteld. Deze heeft een bijzondere geschiedenis, waar ze je op die dag graag meer over vertellen.

kapel het katrientje kerk open monumentendag geloof saxofoon
Foto: Jurgen Kwisthout

Oude Joodse begraafplaats

Dit jaar nieuw op de monumentendagen: de oude Joodse begraafplaats aan de Bergsebaan. Je kunt er op zondag een rondleiding volgen met een gids of zelf een kijkje nemen. De organisatie raadt aan om met de fiets te komen. Deze kun je parkeren bij de mountainbikeroute bij de voormalige Kragge.

Synagoge
Foto: Jurgen Kwisthout

Oude ambachten in Halsteren

Bij het Heemhuis aan de Beeklaan en het Glas en Loodatelier aan de Dorpsstraat kun je tijdens Open Monumentendagen allerlei oude ambachten bekijken. Daarnaast zijn er optredens van koren en toneelvereniging Ons Kent Ons. Extra leuk: je kunt met paard en wagen van de Martinuskerk naar het Heemhuis.

Natuurlijk zijn de oude begraafplaats, de Martinuskerk en de Quirinuskerk open voor bezichtigingen.

dorpstraat halsteren H. Quirinuskerk kerk geloof
Foto: Jurgen Kwisthout

Fort de Roovere

Een levend bezoek terug in de tijd? Folkloristische schutterij de Borgerij Berghen opden Zoom is op 10 september aanwezig op Fort de Roovere in Halsteren. Samen met de Bergse Batterij zetten ze een tijdelijk kampement op. Er wordt daarnaast een heuse strijd opgevoerd. Bijzijn is meemaken!

Op zondag is er ook van alles te beleven op het fort. ’s Middags is er muziek van Eendracht Maakt Macht bij de Pompejus toren.

de borgerij demonstratie open monumentendag klederdracht kleding kanon LARP vroeger fort de roovere waterlinie
Foto: Jurgen Kwisthout

Landt van Beloften

Loop tijdens Open Monumentendag zeker ook even door de Engelsestraat. Ter hoogte van nummer 9, het monument Landt van Beloften, vind je een kleine versie van de Franse markt zoals je die bij Montmarte ziet. Compleet met schilders en muziek.

brocante montmartre engelsestraat cursisten schilderen tekenen workshop kunst
Foto: Jurgen Kwisthout

Vrederust

Ook op Landgoed Vrederust kun je tijdens de monumentendagen terecht. Op zondag 11 september kun je een rondleiding volgen langs de monumenten en een foto-expositie op het terrein. De wandeling begint bij het hoofdgebouw.

Vijverberg zuid gageldonk park natuur bomen vogels water winter wandelen bomen bloemen planten bossen bos
Foto: Jurgen Kwisthout

Popmonument

De eerste dag van Open Monumentendag feestelijk afsluiten? Kom dan naar Popmonument. Bij Popmonument draait het om popmuziek verbinden met Bergs erfgoed. Het evenement wordt gehouden op historische plekken en in monumenten in Bergen op Zoom. Afgelopen jaren waren onder andere het Markiezenhof en de Gevangenpoort het toneel. Kaartjes kun je hier kopen.

popmonument bergen op zoom

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Van Kelderman tot Almeida: deze bekende wielrenners spot je tijdens de Vuelta in Bergen op Zoom”

Van Kelderman tot Almeida: deze bekende wielrenners spot je tijdens de Vuelta in Bergen op Zoom

wilco kelderman vuelta bergen op zoom
Ga naar “Op pad! Dit is er deze week te doen in Bergen op Zoom (week 33)”

Op pad! Dit is er deze week te doen in Bergen op Zoom (week 33)

nk wielrennen
Ga naar “Route Vuelta Bergen op Zoom: hier kun je de wielrenners aanmoedigen”

Route Vuelta Bergen op Zoom: hier kun je de wielrenners aanmoedigen

nk wielrennen route vuelta bergen op zoom

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Tommy Hilfiger polo St/m XXL € 29,99”

Tommy Hilfiger polo St/m XXL € 29,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Duo rolgordijn € 14,99”

Duo rolgordijn € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Popmonument 2022”

Popmonument 2022

 • 10 september 2022
popmonument bergen op zoompopmonument bergen op zoom
Ga naar “Vastenavendbeurs ’t Veldteke”

Vastenavendbeurs ’t Veldteke

 • 24 september 2022
Vastenavendbeurs ’t VeldtekeVastenavendbeurs ’t Veldteke
Ga naar “Open Monumentendag Bergen op Zoom”

Open Monumentendag Bergen op Zoom

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Lievevrouwestraat gevangenpoort monument open monumentendag bergen op zoomLievevrouwestraat gevangenpoort monument open monumentendag bergen op zoom
Ga naar “Burendag Bergen op Zoom”

Burendag Bergen op Zoom

 • 24 september 2022
burendag bergen op zoom
Ga naar “Doorkomst Vuelta in Bergen op Zoom”

Doorkomst Vuelta in Bergen op Zoom

 • 21 augustus 2022
La Vuelta bergen op zoom wielrennen nk tijdrijden