Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bergse politie krijgt steeds vaker melding van achtergelaten hond in de auto: dit moet je doen

Door Joost Verdult 2 juni 2020

Zomerse temperaturen en een krachtige zon met een strakblauwe lucht: de meeste mensen vinden dat de weergoden het de laatste tijd uitstekend doen. Voor een hond in een afgesloten auto die midden in die zon staat, is dat een stuk minder aangenaam. Volgens de politie van Bergen op Zoom krijgen de dienders steeds vaker een melding van een achtergelaten hond in de auto.

Op de Facebookpagina van de politie Bergen op Zoom leggen de handhavers van de wet uit dat een hond die in een auto is achtergelaten al binnen enkele minuten in de problemen kan komen. Zie je dit als voorbijganger, dan is het van belang om de politie in de schakelen.

(Tekst loopt door onder de Facebookpost)

Temperaturen lopen snel op

In een grafiek geeft de Bergse politie aan hoe snel de temperatuur binnen in de auto stijgt wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Zelfs bij een buitentemperatuur van 21 graden, is de temperatuur binnen in de auto na tien minuten al gestegen tot 31 graden. Wacht je een half uur, dan gaat het al om veertig graden. Is het hartje zomer en geeft de thermometer buiten 35 graden aan? Dan is het na tien minuten 45 graden en na een half uur zelfs 54 graden in de auto.

Zo maak je een melding

Het mag duidelijk zijn: een achtergelaten hond moet bij hogere temperaturen zo snel mogelijk uit een auto gehaald worden. De politie van Bergen op Zoom adviseert daarom, als je de eigenaar niet kan bereiken, om 144 (meldpunt Red een dier), 112 of 0900-8844 te bellen. Is het mogelijk om foto’s of video’s van de situatie te maken? Dan vraagt de politie om dit te doen.

Als iedere seconde telt

Ziet de hond er dermate verzwakt uit dat het wachten op agenten te lang duurt? Dan geeft de politie aan om in overleg met een agent de auto open te breken. De politie vraagt om in dat geval zo min mogelijk schade aan te richten. Haal het dier uit de auto en koel het beestje. Leg de hond in de schaduw, laat het dier een klein beetje koud water drinken en maak de voetzooltjes nat. In geval van nood waarschuw je ook een dierenarts.

Politie gaat harder optreden

De politie van Zeeland-West-Brabant treedt sinds 1 mei 2020 harder op tegen mensen die hun huisdier in een auto achterlaten. Een half jaar lang houden agenten van de Dierenpolitie dit extra scherp in de gaten. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat dieren onnodig lijden of zelfs in het ergste geval overlijden. Mensen die gepakt worden, kunnen rekenen op een boete op grond van artikel 2.1 van de Wet Dieren.

Lees meer:

Leuk volgens wijkagent Bouke

Leuk volgens wijkagent Bouke: ‘Op dit verstopte plekje aan het water kom ik tot rust’

Bouke Bakker zit al sinds 1985 in het politievak. Begonnen in Den Haag, maar nu al een lange tijd in...
Jeugdoverlast Bergen op Zoom politie bergen op zoom carrousel festival agent tim michael

Kijkje achter de schermen bij de politie: ‘Sommigen vergeten dat wij ook gewoon mensen zijn’

Verkeersboetes uitschrijven of toezicht houden tijdens het uitgaan in het weekend. De kans is groot ...
gemeente verplichten muilkorf hond

MAG DAT: kan de gemeente een muilkorf voor jouw hond verplichten?

Geen hond is hetzelfde. Vergelijk maar eens een Chihuahua met een Duitse herder of een mopshond met ...

adv.